4 małe cukinie
200g wieprzowiny lub baraniny
1 posiekana cebula
2 łyżki masła
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka pokrojonego koperku
1 jajo
200ml bulionu
sól, pieprz
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, sparzyć wrzątkiem, opłukać zimną wodą i wydrążyć. Cebule podsmażyć na jednej łyżce masła. Dodać tartą bułkę i koperek. Mięso zmielić, wymieszać z cebulą, jajem, solą i pieprzem.
Nadziać połówki cukini farszem, ułożyć w garnku, podlać bulionem, włożyć jedną łyżkę masła i dusić 30 minut lub piec 40 minut w temperaturze 180 st. C. Cukinie można dusić w bulionie, sosie koperkowym, pomidorowym lub grzybowym.
Do farszu można też dodać np.: mieloną cielęcinę, drób, wędzony boczek lub podsmażony miąższ z cukini, 2 roztarte ząbki czosnku i 2 łyżki śmietany.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl