Ciasto:
szklanka mąki pszennej
4 jajka
15dag miodu
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
ćwiartka łyżeczki cynamonu
sól
łyżka masła
łyżka bułki tartej do przygotowania formy
Gruszki:
6 gruszek (80 dag) lub 12 połówek gruszek z syropu
łyżka soku z cytryny
łyżka miodu
Krem:
póltorej szklanki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki wódki
łyżeczka olejku rumowego
Przybranie:
2 szklanki bitej śmietany
3 łyżki płatków migdałowych lub posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie ciasta:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka, 4 łyżki wody i miodu utrzeć razem na gładką masę. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon przesiać, wsypać do masy i wymieszać. Z białek i szczypty soli ubić pianę, dodać do ciasta i lekko wymieszać.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Ciasto wlać do formy i wygładzić zwilżoną łyżką. Piec przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
Po upieczeniu wyjąć z formy.
Przygotowanie gruszek:
Świeże owoce obrać, dokładnie oczyścić z gniazd nasiennych (gruszki z syropu osączyć) i pokroić w plasterki.
Do garnuszka wlać szklankę wody, dodać sok z cytryny, miód i gruszki.
Gruszki gotowac do miękkości (zajmie to ok. 5-7 minut), a następnie ostudzić i osączyć.
Przygotowanie kremu:
Odlać 2 łyżki mleka i wymieszać z mąką. Pozostałe mleko podgrzewać z miodem. Kakao rozpuścić w 2 łyżkach ciepłego mleka i wlać do gotującego się mleka z miodem.
Następnie dodać mąkę rozprowadzoną zimnym mlekiem i ponownie zagotować, stale mieszając. Otrzymaną masę przestudzić, wlać olejek zapachowy, wódkę i wymieszać.
Ciasto posmarować ciepłym kremem, ułożyć na nim gruszki i odstawić do ostygnięcia.
Przed podaniem pokryć wierzch ciasta bitą śmietaną i posypać płatkami migdałowymi.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl