Ciasto ptysiowe z serem

Składniki potrawy

150g mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
250ml wody
75g masła
5 jaj
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200g sera comte, gruyere lub ementalera
1/2 łyżeczki soli
masło do posmarowania formy

Do podania:
zielona sałata
wino czerwone

Przyrządzanie

Zagotować wodę z solą i masłem w dużym płaskim rondlu. Zdjąć z ognia i, stale mieszając, dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką kartoflaną. Ciasto wyrobić łyżką, postawić na małym ogniu i ucierać, aż zacznie odstawać od boków naczynia. Przelozyc je do miski i, nie przerywając ucierania, wbijac po jednym 4 jaja. Na końcu dodać proszek do pieczenia i starty na tarce ser (150 g).

Formę w kształcie pierścienia (z otworem w środku), posmarować masłem i nałożyć ciasto. Można też uformować na posmarowanej blasze pierścień z ciasta.

Ciasto posmarować roztrzepanym jajem, posypać pozostałym startym serem.

Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C, piec 20 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 175°C i piec dalsze 20-25 minut.

Ciasto podawać gorące z zieloną sałatą i czerwonym winem.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl