ciasto:
150dag masła
30g cukru
jajko
250g mąki
nadzienie owocowe:
500g agrestu
1/4 l wody
1-2 łyżki cukru
krem budyniowy:
1/2 l mleka
2 żółtka
torebka budyniu waniliowego
piana:
3 białka
150g cukru
Jajko utrzeć z cukrem i masłem, dodać mąkę i wymieszać.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i chłodzić 1-2 godz. Zagotować wodę z cukrem i włożyć agrest. Gotować na małym ogniu 15 min, osączyć i wystudzić.
Ciasto rozwałkować, włożyć do tortownicy i w kilku miejscach ponakłuwać widelcem. Piec 20 min w temperaturze 200 stopni.
Budyń rozprowadzić 4 łyżkami mleka. Dodać żółtka i wlać do reszty wrzącego mleka. Zagotować, schłodzić i wyłożyć na upieczone ciasto, na wierzchu rozłożyć owoce.
Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Pianę wyłożyć na ciasto i piec 10 min w temperaturze 220 stopni.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl