Krem budyniowy:
300ml mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
aromat rumowy
25dag białego sera
Ciasto serowe:
15dag białego sera
po 6 łyżek mleka, oleju i cukru, szczypta soli
otarta skórka z 1 cytryny
30dag mąki
1 proszek do pieczenia
1 żółtko
łyżeczka śmietany
3 łyżki płatków z migdałów
2-3 duże czerwone śliwki
pół torebki galaretki wiśniowej lub malinowej
pół szklanki soku z wiśni
Zrobić masę: ugotować budyń na mleku (wg. przepisu na torebce) dodając cukier i aromat. Utrzeć z serem i ostudzić.
Zrobić ciasto: ser utrzeć z mlekiem, olejem, cukrem, solą i skórką cytrynową. Dodać mąkę z proszkiem do pieczeniqa, zagnieść. Z ciasta ulepić wałek, pokroić na 8 porcji. Każdą porcję rozwałkować (średnica 11 cm), pośrodku zrobić zagłębienie. Ciastka piec ok. 12 minut w temperaturze 200°C.
Posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietaną i piec jeszcze 3 minuty. Ostudzić.
Ciastka obłożyć śliwkami, polać galaretką rozpuszczoną w sokju wiśniowym i posypać migadałami.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl