Na 60 sztuk:
30dag gorzkiej czekolady
kostka masła (25 dag)
7 jajek
szczypta soli
30dag wyłuskanych orzechów włoskich
50dag cukru
2 cukry waniliowe
2 niepełne szklanki mąki (32 dag)
pół torebki proszku do pieczenia
30-40dag polewy z ciemnej czekolady
ubita śmietana i orzechy włoskie do dekoracji
Czekoladę grubo pokroić, przełożyć do rondelka i stopić razem z masłem. Zdjąć z ognia, wlać do dużej miski.
Do stopionej czekolady dodać rozmącone jajka, cukier, cukier waniliowy, sól, mąkę, proszek do pieczenia i pokrojone orzechy. Mikserem wyrobić jednolite ciasto.
Ciasto czekoladowe rozsmarować na dobrze natłuszczonej blasze, piec 30 minut w temp. 175°C. Wyjąć z piekarnika, odłożyć do ostygnięcia.
Przygotować polewę według przepisu na opakowaniu. Rozsmarować na cieście równą warstwą, odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny, aby całkowicie zastygła.
Ciasto pokroić na 60 kwałków, każdy udekorować bitą śmietaną i połówką orzecha włoskiego.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl