MENU
ZWIŃ MENU

Buraczki z fasolką

Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 15 min.

Składniki

225g fasolki szparagowej, mrożonej
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
50g masła lub margaryny
450g małych buraczków, ugotowanych, przepołowionych
2 łyżeczki sezamowego lub roślinnego oleju
2 łyżki ziarenek sezamowych

Przyrządzanie

W lekko osolonej wrzącej wodzie ugotować fasolkę szparagową, aż będzie prawie miękka. Następnie odcedzić ja i trzmać w cieple.

Na patelni stopić masło i wrzucić buraczki. Przyprawić do smaku i delikatnie przysmażyć. Wyłożyć buraczki z patelni i zmieszać z fasolką. Do pozostałego masła na patelni wlać olej. wsypać ziarenka sezamowe i ogrzewać na średnim ogniu przez około 1 minutę, mieszając.

Buraczki i fasolkę polać masą sezamową i natychmiast podawać.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Buraczki zasmażane po poznańsku

Forma potrawy: Inne potrawy

0,5 kg - buraczków ćwikłowych,
1 - łyżka masła lub smalcu,
2 - średnie cebule pokrojone drobno,
1 łyżka mąki,
1 - kieliszek octu winnego,
sól, cukier

Sałatka z buraków, fasoli i jabłek

Forma potrawy: Sałatki

4 średnie buraczki
3 jabłka
puszka białej fasoli
2-3 jajka na twardo
2-3 ząbki czosnku
majonez, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny

Barszcz ukraiński

Forma potrawy: Zupy

0,5 główki posiekanej białej kapusty
4-5 - ziemniaki pokrojone w kostkę
2 - ugotowane buraczki ćwikłowe starte na tarce
1 - szklanka ugotowanej białej fasoli
1 - marchew starta na tarce
1 - szklanka śmietany
1 - cebula pokrojona w kostkę
3 - łyżki pasty pomidorowej
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
1 - łyżka oleju

Fasolka szparagowa w pomidorach

Forma potrawy: Przetwory

1 kg fasolki szparagowej
20 dag cebuli
20 dag marchwi
100 ml oleju
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 łyżka octu
liść lurowy
1/2 litra przecieru pomidorowego