cojemy.pl > Dania główne > Buraczki z fasolką

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Śniadania z białym serem

Buraczki z fasolką

Formy potrawy: danie główne, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 15 min.

Składniki potrawy

225g fasolki szparagowej, mrożonej
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
50g masła lub margaryny
450g małych buraczków, ugotowanych, przepołowionych
2 łyżeczki sezamowego lub roślinnego oleju
2 łyżki ziarenek sezamowych

Przyrządzanie

W lekko osolonej wrzącej wodzie ugotować fasolkę szparagową, aż będzie prawie miękka. Następnie odcedzić ja i trzmać w cieple.

Na patelni stopić masło i wrzucić buraczki. Przyprawić do smaku i delikatnie przysmażyć. Wyłożyć buraczki z patelni i zmieszać z fasolką. Do pozostałego masła na patelni wlać olej. wsypać ziarenka sezamowe i ogrzewać na średnim ogniu przez około 1 minutę, mieszając.

Buraczki i fasolkę polać masą sezamową i natychmiast podawać.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Burak ćwikłowy, Fasolka szparagowa, Margaryna, Masło, Olej, Pieprz, Sezam (ziarna sezamu), Sól kuchenna

Podobne przepisy

Buraczki zasmażane po poznańsku

Forma potrawy: Inna potrawa
0,5kg - buraczków ćwikłowych,
1 - łyżka masła lub smalcu,
2 - średnie cebule pokrojone drobno,
1 łyżka mąki,
1 - kieliszek octu winnego,
sól, cukier
» zobacz przepis

Barszcz ukraiński

Forma potrawy: Zupa
0,5 główki posiekanej białej kapusty
4-5 - ziemniaki pokrojone w kostkę
2 - ugotowane buraczki ćwikłowe starte na tarce
1 - szklanka ugotowanej białej fasoli
1 - marchew starta na tarce
1 - szklanka śmietany
1 - cebula pokrojona w kostkę
3 - łyżki pasty pomidorowej
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
1 - łyżka oleju
» zobacz przepis

Sałatka z buraków, fasoli i jabłek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
4 średnie buraczki
3 jabłka
puszka białej fasoli
2-3 jajka na twardo
2-3 ząbki czosnku
majonez, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
» zobacz przepis

Pasztet z jarzyn o trzech smakach

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
60dag małych buraczków
60dag porów
60dag marchewki
duża cebula
cebulka dymka
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
250ml śmietany
6 jaj
6 kopiastych łyżek mąki
5dag utartego parmezanu
3 łyżki masła
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
masło do smarowania formy
» zobacz przepis

Sałatka zimowa

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
3 selery
3 buraki
1 cebula
łyżka posiekanego szczypiorku lub zielonej pietruszki
sos vinaigrette
listki sałaty
» zobacz przepis

Fasola szparagowa marynowana

Forma potrawy: Przetwór
Fasolka szparagowa 1,5 kg.
Cukier 3 płaskie łyżki
Ocet 10% 3/4 szklanki
Sól 1/2 łyżki
Woda 3 1/2 szklanki
Chrzan, koper
» zobacz przepis

Grillowane kotlety baranie z ziołami

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
8 kotletów z combra (młoda baranina)
125ml oliwy
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
1 łyżka oregano
sól, pieprz
8 gałązek rozmarynu do spięcia kotletów
Do podania z:
frytki
buraczki na kwaśno
» zobacz przepis

Barszcz

Forma potrawy: Zupa
3 l. - przegotowanej wody
kromka chleba razowego
sól
1kg - obranych i pokrojonych w plastry buraków ćwikłowych
5 - ząbków czosnku
liść laurowy
» zobacz przepis

Sałatka włoska z kalafiora

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 kalafior (0,5 kg)
2-3 pomidory
2-3 łyżki fasolki szparagowej konserwowej
5dag oliwek bez pestek
1 puszka tuńczyka w oliwie (20 dag)
cukier
sól i pieprz
 
Na sos:
0,5 szklanki majonezu
2-3 łyżki śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz
» zobacz przepis

Fasolka szparagowa w pomidorach

Forma potrawy: Przetwór
1kg fasolki szparagowej
20dag cebuli
20dag marchwi
100ml oleju
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 łyżka octu
liść lurowy
1/2 litra przecieru pomidorowego
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.