Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
3 selery
3 buraki
1 cebula
łyżka posiekanego szczypiorku lub zielonej pietruszki
sos vinaigrette
listki sałaty
Wyszorowane buraczki piec przez 45 min w średnio nagrzanym piekarniku (temp. 190°C), obrać, wystudzić.
Wymyte selery obrać, zalać osolonym wrzątkiem, gotować pół godziny, odcedzić, wypłukać zimną wodą, osączyć, wystudzić.
Obraną cebulę zalać wrzątkiem, gotować 10 min, osączyć, wystudzić. Jarzynki pokroić w małą kostkę, wymieszać.
Polać sosem, wymieszać podrzucając.
Ułożyć na listkach sałaty, posypać szczypiorkiem lub zieloną pietruszką.
Forma potrawy: Sałatki
1 kapusta
czarna rzodkiew
marchewka
szklanka gęstej śmietany
3/4 szklanki rozkruszonego twarogu
pół pęczka posiekanego szczypiorku
Forma potrawy: Sałatki, Przetwory
4 kg cukinii
1 kg marchwi
20 dkg cebuli
4 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
Zalewa:
4 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
1 szkl. octu 10 %
1/2 łyżki soli
Forma potrawy: Sałatki
1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku
Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków
Forma potrawy: Sałatki
12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu
Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka