Budyń z dyni

Składniki potrawy

100g dyni
2 duże jabłka
0,5 szklanki mleka
1 łyżka stołowa kaszy manny
2 łyżki stołowe cukru
1 jajko
20dag masła lub margaryny

Przyrządzanie

Umyj i obiezr dynię. Pokrój ją w drobną kostkę i lekko podduś w gotującym się mleku.

Z zielonych lub żółtych jabłek usuń gniazda nasienne, jabłka pokrój w średniej wielkości cząstki. Przełóż je do garnka z dynią i mlekiem, duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, dopuki dynia nie będzie całkowicie miękka. Powoli wsyp kaszę manną, dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu około 5 minut.

Do kaszy z owocami dodaj cukier i żółtko, wymieszaj. Dodaj pianę z białka i ostrożnie, by piana nie opadła, jeszcze raz wymieszaj. Przełoż masę do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Zapiekaj, aż na powierzchni budyniu utworzy się rumiana skorupka.

Przed podaniem polej budyń roztopionym masłem.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl