Ciasto:
10g drożdży
60ml śmietany kremowej
65ml letniej wody
200g mąki z orkiszu (lub pszennej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
50g masła
Nadzienie:
1 mała dynia
150ml bulionu warzywnego
curry
3 pomidory
Polewa:
150g śmietany kremówki
100ml bitej śmietany
2 jaja
koncentrat bulionu warzywnego
sól ziołowa
pieprz do smaku
100g startego ementalera
Drożdże rozpuścić w śmietanie z wodą, pozostawić kilka minut do napęcznienia. Przełożyć do miski, dodać mąkę, sól, miód i masło. Zagnieść ciasto, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Dynię obrać, pokroić w ósemki, usunąć pestki i każdą cząstkę pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Bulion warzywny zagotować, dodać curry i dusić plastry dyni, ale tak krótko, aby się nie rozgotowały. Osączyć kawałki dyni na sicie.
Pomidory zanurzyć na 10 sekund we wrzątku, obrać ze skórki i również pokroić w plasterki. Ciasto zagnieść ponownie, rozwałkować i włożyć do natłuszczonej formy (o średnicy 26 cm). Uformować przy tym wystający do góry brzeg. Na cieście ułożyć warstwami na przemian plasterki dyni i pomidorów.
Polewa:
kremówkę, bitą śmietanę i jaja ubić razem, przyprawić na ostro.
Polać ułożone na cieście warzywa. Posypać tartym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 30 min w temperaturze 200°C.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl