Przepisy z pieczywem   
  
 
  
  
  
  Kolorem zielonym zaznaczono pieczywa 
  
  
    
      
      
      
      
      
        3 l. - przegotowanej wody
kromka chleba razowego 
sól
1kg - obranych i pokrojonych w plastry buraków ćwikłowych
5 - ząbków czosnku
liść laurowy
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Ciasto:
350g mąki
1 małe jajo
ok. 125ml letniej wody,
sól
Farsz:
400-500g suszonych śliwek
40g cukru
Inne:
masło do polania pierogów
1 łyżka tartej bułki 
1 łyżka cukru (niekoniecznie)
250ml śmietany
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1kg brokułów
750g marchwi
3 łyżeczki migdałów w płatkach
100g sera pleśniowego (np. rokpol)
250ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
4 łyżki śmietany kremówki
4 bułki pszenne 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1 pomarańcza
2 jabłka
3 łyżki majonezu
6 łyżek śmietany
łyżka tartego chrzanu
cebula
4 łyżki gęsiego smalcu
4 płaty pieczeni wołowej (rostbefu)
4 duże kromki bułki pszennej 
sól
cukier
pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        20 kromek pieczywa tostowego 
100g masła
150g tłustego twarożku śmietankowego
40 plasterków salami
1 główka kruchej sałaty
sól
folia spożywcza
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        4 serki camembert
kiść winogron
dżem borówkowy
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej 
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól
olej do smażenia
tosty 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        4 kromki chleba 
2 rzodkiewki
4dag masła
10dag łagodnego sera żółtego
3dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
2-3 łyżki mleka
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        główka sałaty
pęczek szparagów
2 jajka
natka
białe pieczywo 
sos:
4 łyżki oleju
1/2 musztardy
cukier
biały pieprz
sól
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        30dag nasion soi
20dag ugotowanych ziemniaków
2 jaja
cebula
2dag tłuszczu
sól, pieprz
szklanka tartej bułki 
6dag smalcu lub oleju
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1kg selerów
200g mąki
300g oliwy
200g bułki tartej 
5 jaj
300g cebuli
Sos vinaigrette:
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu winnego
20g soli
20g cukru
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1kg cukinii lub brokułów
400g pomidorów
szklanka majonezu
6 ząbków czosnku
4 jaja ugotowane na twardo
3 cebule
2 jabłka
1 łyżka musztardy
sok z cytryny
4 łyżki siekanej natki pietruszki
cukier
pieprz i sól do smaku
Do podania:
pieczywo 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Żółte, zdrowe kurki (około 2 szklanki)
masło
sól
pieprz
cebula
śmietana
Do podania:
chlebek lub bułki