Przepisy z pieczywem   
  
 
  
  
  
  Kolorem zielonym zaznaczono pieczywa 
  
  
    
      
      
      
      
      
        25dag twarogu
1 jajko
szczypiorek
natka pietruszki
1-2 łyżeczki śmietany
szczypta soli
Do podania z:
chlebem 
lub bułkami 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        20dag wędzonego łososia w plastrach
15dag twarogu
kremowy serek topiony
szczypiorek i natka
pieprz
Do podania:
grzanki z bułki 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        50dag świeżych śledzi
sok z 1/2 cytryny
3-4 łyżki oliwy
sól i pieprz
Do podania:
pieczywo 
pieczone ziemniaki
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        2 l wody
25dag suszonych śliwek
50dag jabłek
cukier do smaku
cynamon
goździk
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl. śmietanki
Dodatki:
grzanki, bułki lub makaron nitki 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        30dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
15dag cukru
10dag masła
75dag jabłek
2 łyżki cukru pudru
bułka tarta 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        mięso wołowe i wieprzowe 60 dag
jajo 2 szt.
cebula starta 1 szt.
cebula pokrojona w kostkę 1 szt.
bułka namoczona w mleku 1 szt. 
sól, pieprz
masło
prawdziwki namoczone i siekane 10 dag
bułka tarta (szklanka) 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        40dag (około 2 szklanki) mąki
4dag drożdży
2 jaja
5dag (około 3 łyżki) cukru
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
13dag margaryny
kilka łyżek porzeczek świeżych lub mrożonych
1 łyżka tartej bułki 
cukier do porzeczek do smaku
białko do smarowania pierożków
tłuszcz do blachy
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        35dag poziomek
10dag czarnej porzeczki
3 szklanki jogurtu
pół szklanki śmietany
cukier do smaku
Do podania z:
grzanki 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        8 jaj na twardo
2 bułki 
2 cebule
łyżeczka posiekanego selera
4 łyżki masła
surowe jajo
papryka do przyprawienia
sól, pieprz
zielenina
tarta bułka 
margaryna do smażenia
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1kg młodej cukini, kabaczka lub dynii
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
po 1 łyżce pokrojonych świeżych ziół: zielonej pietruszki szczypiorku, koperku i bazylii
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
 
Do podania:
grzanki 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        kilogram świeżych śledzi
20dag tartej bułki 
2 jajka
2 cebule
2 łyżki śmietany
0,5 szklanki oleju
sól
 
do podania:
ziemniaki
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        35dag truskawek
10dag soczystych wiśni
3 szklanki kefiru
1/2 szklanki śmietany
8dag cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
Do podania:
grzanki 
lub groszek ptysiowy