Chutney z dyni, moreli i rodzynek
Forma potrawy: Sosy, Przetwory
1 kg miąższu dyni pokrojonego w drobną kostkę
2 drobno posiekane cebule
200 g suszonych moreli pokrojonych na małe kawałki
kawałek świeżego kłącza imbiru, drobno posiekanego
250 g rodzynek sułtanek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 kawałek cynamonu
1 goździk
250 g cukru trzcinowego
70 ml octu winnego
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
50 g boczku wędzonego
250 g suszonych śliwek bez pestek
250 g rodzynków
250 g migdałów
1 laska cynamonu
2 goździki
2 łyżeczki cukru
50 ml śliwowicy
sól, pieprz
Do podania:
kasza perłowa
Forma potrawy: Sosy
250 ml białego wytrawnego wina
4 dag masła
1 dag mąki ziemniaczanej
8 dag rodzynków
5 dag orzechów włoskich
sok z cytryny
Forma potrawy: Dania główne
2 torebki białego ryżu
2 banany
1,5 kubeczka śmietany lub jogurtu naturalnego
paczka rodzynek około 100-150 g
torebka cukru waniliowego - około 8g
sól
ew. cynamon
Forma potrawy: Ciasta
4 jaja
20 dag mąki
20 dag masła
15 dag cukru
szklanka umytych i przebranych rodzynków
szklanka obranych ze skórki drobno pokrojonych migdałów lub posiekanych orzechów włoskich
opakowanie cukru waniliowego
pół łyżeczki amoniaku do ciast
Forma potrawy: Śniadania
5 jaj
12,5 dag mąki
250 ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
5 dag rodzynków
5 dag suszonych śliwek bez pestek
5 dag suszonych moreli
100 ml likieru pomarańczowego
1/8 łyżeczki soli
masło do smarowania blachy
cukier do posypania
pół łyżeczki drobno pokrojonej wanilii do posypania
Forma potrawy: Zapiekane, Desery, Kolacje
4 dorodne i ładne jabłka
150 g cukru
125 g rodzynek
125 g łuskanych orzechów włoskich
150 ml likieru (najlepiej ziołowego)
łyżka masła
niewielka ilość galaretki porzeczkowej
szczypta cynamonu
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru
1 żółtko
sól
Inne:
700 g sera
12 jaj
50 g masła
200 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
50 g smażonej skórki pomarańczowej
50 g rodzynków
2 łyżki manny
Do podania:
bita śmietana