MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, owoce zostały zaznaczony na zielono

Napój truskawkowo-agrestowy

Forma potrawy: Napoje

30 dag truskawek
20 dag agrestu
15 dag cukru
około 2 1/2 szklanki wody

potrawa z owoców » zobacz przepis

Śledzie w sosie śliwkowym na wigilię

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

8-10 filetów śledziowych
25 dag śliwek węgierek
0,5 szklanki oliwy
sok z połowy cytryny
cukier
10 migdałów lub orzechów laskowych
czarny pieprz
łyżka posiekanego koperku
 

potrawa z owoców » zobacz przepis

Płonące banany

Forma potrawy: Desery

 
4 duże banany
400 ml soku pomarańczowego
pół cytryny
4 łyżki cukru pudru
50 g masła
2 łyżki likieru pomarańczowego lub bananowego
100 ml rumu
50 g posiekanych migdałów
1 łyżka cukru
4 porcje lodów waniliowych
 

potrawa z owoców » zobacz przepis

Tutti-frutti

Forma potrawy: Desery

2 jabłka
2 gruszki
szklanka agrestu
szklanka wiśni
szklanka cukru
1/2 l mleka
cukier waniliowy
4 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka masła
kawałek cynamonu
2-3 goździki

potrawa z owoców » zobacz przepis

Zupa śliwkowa wigilijna

Forma potrawy: Zupy

25 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych jabłek
10 dag suszonych gruszek
10 dag rodzynek
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
pół szklanki gęstej śmietany

potrawa z owoców » zobacz przepis

Kurczak ze śliwkami i migdałami

Forma potrawy: Dania główne

 
1 kurczak
25 dag migdałów
25 dag suszonych śliwek
25 dag rodzynek
2 goździki
1 laska cynamonu
1 łyżka oliwy
20 g masła
torebka cukru waniliowego
sól, pieprz
 

potrawa z owoców » zobacz przepis

Dżem z pigwy

Forma potrawy: Przetwory

0,25 litra wody
0,75 kg cukru
1 cytryna
1 kg pigwy
50 g jasnych rodzynek
0,25 litra rumu, koniaku lub czystej wódki

potrawa z owoców » zobacz przepis

Tropicana

Forma potrawy: Napoje, Koktajle bezalkoholowe

Składniki na 2 porcje:
150 g plasterków ananasa z puszki
1/2 grejpfruta
cukier
łyżeczka wiórków kokosowych
maślanka

potrawa z owoców » zobacz przepis