Forma potrawy: Ciasta
0,75 kg moreli z puszki
4 jajka
12,5 dag cukru
łyżka cukru waniliowego
15 dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
tłuszcz do smarowania formy
Sos waniliowy
2-3 żółtka
6 dag cukru
cukier waniliowy
0,25 litra mleka lub słodkiej śmietany
Forma potrawy: Ciasta
1,5 kg kwaśnych jabłek
20 dkg cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 opak. cukru waniliowego
20 dkg mąki
2 łyżki śmietany
30 dkg margaryny
0,5 litra śmietany
1,5 opak. żelatyny
cukier puder
Forma potrawy: Desery
pól kg jabłek
6-8 dag cukru
3 dag mąki ziemniaczanej
3/4 litra wody
Forma potrawy: Desery
40 dag truskawek
1 szklanka wody
10-15 dag cukru
2 dag żelatyny
Do podania:
biszkopty lub kruche ciasteczka
Forma potrawy: Desery
50 dag truskawek
35 dag gotowych małych bez
1 szklanka śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
15 dag cukru
Forma potrawy: Desery
pół kg truskawek
2 białka
cukier (ok. 6-8 łyżeczek)
1 płaska łyżka żelatyny
Do przybrania:
bita śmietana
Forma potrawy: Desery
4 banany
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
2 łyżki rumu
Forma potrawy: Ciasta
750 g jabłek (najlepiej antonówki lub kronselska)
120 g cukru
80 g masła
masło do nasmarowania formy
Ciasto:
250 g mąki
łyżka cukru pudru
125 g masła
jajo
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli