Forma potrawy: Desery
15 dag podłuznych biszkopcików
pół kostki masła
torebka galaretki cytrynowej (na 1/2 litra wody)
10 dag tłustego serka śmietankowego
pół szklanki brązowego cukru kandyzowanego
2 łyżki soku z limetek
500 ml śmietany kremówki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
400g tuńczyka w oleju
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1 łyżka kaparów, posiekanych
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
sok z cytryny do smaku
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
850g fasolki odcedzonej i wypłukanej
1 mała czerwona cebula, pokrojona w krążki
Do podania:
ciepły chleb (grzanki) lub bułeczki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
kieliszek brandy
łyżeczka masła
łyżka śmietany 22%
4 kromki chleba tostowego
4 plastry sera typu rokpol
2 małe gruszki
2 łyżeczki orzechów włoskich
Mazurek drożdżowy z bakaliami i polewą czekoladową
Forma potrawy: Ciasta
50 dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
15 dag (8 łyżek) cukru
20 dag margaryny
5 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
3 jaja
bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa)
tłuszcz i tarta bułka do formy
polewa kakaowa
Pstrąg pieczony w folii z ryżem
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla, Kolacje
4 torebki ryżu (400 g)
4 pstrągi
2 cytryny
2 łyżki masła
pęczek koperku
sól
pieprz
Pasteryzowana mizeria z ogórków
Forma potrawy: Przetwory
młode ogórki
sól
kwasek cytrynowy
pieprz
Forma potrawy: Desery
laska wanilii
25 dag śmietany kremówki
0,25 litra mleka
14 dag cukru
3 jajka
2 żółtka
10 dag malin
cukier puder do posypania
Zupa-krem z pomidorów z bananami
Forma potrawy: Zupy
700 g dojrzałych pomidorów
100 ml śmietany kremówki
1 mała cebulka
1 łyżeczka masła
2 banany
1 łyżeczka cukru
600 ml wywaru z jarzyn
sól