Czudu z dynią i orzechami (po dagestańsku)
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
500 g mąki
400 g dyni
1/4 szklanki wyłuskanych orzechów
100 g masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka cukru
sól
Forma potrawy: Ciasta
2 szklanki i łyżka mąki
25 dag masła roślinnego
8 łyżek oleju
5 jaj
szklanka cukru
łyżeczka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao
pół szklanki maku
zapach waniliowy
Forma potrawy: Desery, Kolacje
30 dag twarożku
1 szklanka śmietany
25 dag poziomek lub truskawek
10 dag cukru
cukier waniliowy
Boczniaki w sosie cytrynowo-czosnkowym
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
600 g boczniaków
6 łyżek oleju
4 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Sernik na zimno z owocami i galaretką
Forma potrawy: Ciasta
1/2 kg tłustego sera białego
3 jaja
30 dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru
5 dag masła
1 paczka galaretki
30 dag owoców jagodowych (świeżych, mrożonych lub z przetworów)
1 paczka herbatników
Forma potrawy: Sosy
mały jogurt naturalny
kilka łyżek obranych orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
30 ml ginu
krem miętowy (zielony) 15ml
sok cytrynowy 15 ml
Forma potrawy: Dania na grilla
6 udek kurczaka
marynata:
1/3 szkl. oleju
0,5 szkl. soku ananasowego
sól
glazura:
po 0,5 szkl. dżemu ananasowego i sosu sojowego
ćwierć szkl. soku ananasowego
łyżeczka ostrej musztardy