MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, owoce zostały zaznaczony na zielono

Pieczona baranina z agrestem

Forma potrawy: Dania główne

800 g mięsa pieczeniowego z udzca lub combra
125 ml octu 3%
50 ml oliwy
2 łyżki masła
250 g niedojrzałego agrestu
1 łyżka mąki
100 ml bulionu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
ryż

potrawa z owoców » zobacz przepis

Zapiekanka z ryżu i jabłek

Forma potrawy: Zapiekane

ryż 2 szklanki
woda 2 szklanki
mleko 2 szklanki
margaryna lub masło 1 łyżka
jabłka 3/4 kg
cukier do smaku
cynamon (mielony) do smaku
bita śmietana

potrawa z owoców » zobacz przepis

Strucla z powidłami

Forma potrawy: Ciasta

30 dag mąki
3 dag drożdży
4 łyżki (8 dag) masła
4 żółtka
4 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
30 dag powideł śliwkowych
mleko

potrawa z owoców » zobacz przepis

155 Belmont

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

30 ml ciemnego rumu
60 ml białego rumu
30 ml wódki
30 ml soku pomarańczowego

potrawa z owoców » zobacz przepis

Cielęcina w glazurze śliwkowej

Forma potrawy: Dania na grilla

6 sznycli cielęcych
dip śliwkowy ( powidła, 2 łyżki wytrawnego białego wina, cynamon)
sól

potrawa z owoców » zobacz przepis

Pasztet z cielęciny

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

1,5 kg cielęciny
500 g boczku
300 g wątróbki cielęcej
4 suszone grzyby
1 cebula
100 g słoniny
7 jaj
2 bułeczki
50 ml malagi lub innego aromatycznego wina
250 ml bulionu
7 g żelatyny
liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie
tłuszcz do smarowania formy
gałka muszkatołowa

Do dekoracji:
kiść winogron, brzoskwinia, gruszka, owoce leśne

Do podania:
żurawina

potrawa z owoców » zobacz przepis

Ciasto ze szpinakiem

Forma potrawy: Ciasta

0,5 kg liści szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
220 g masła
sól
pieprz
starta skórka z połowy cytryny
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki rodzynek
100 g sera typu rokfor
1 jajko
3 szklanki mąki
1 żółtko
mały kieliszek spirytusu

potrawa z owoców » zobacz przepis

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Forma potrawy: Ciasta

 
0,5 kg mąki
cukier waniliowy
szklanka mleka
4 dag drożdży
0,3 kostki masła
4 żółtka
2/3 szklanki cukru
10 dag rodzynek
skórka pomarańczowa kandyzowana
jajko
sól
łyżka startej skórki cytryny
 
Na kruszonkę:
0,5 szklanki mąki
5 dag cukru
5 dag masła
 

potrawa z owoców » zobacz przepis