Forma potrawy: Dania na grilla
6 sznycli cielęcych
dip śliwkowy ( powidła, 2 łyżki wytrawnego białego wina, cynamon)
sól
Mięso rozbijamy, solimy. Smarujemy dipem śliwkowym. Pieczemy na grillu smarując dipem.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
cielęcina 50 dkg.
liść laurowy 5 szt.
pieprz (ziarnisty)
ziele angielskie
żelatyna 2 łyżeczki
sól
Forma potrawy: Dania główne
1 łyżka wódki
pół kg cielęciny
1 łyżeczka mąki
olej
łyżeczka cukru
musztarda
4 łyżki octu winnego
pieprz
sól
6 kulek ziela angielskiego zmiażdzonego
1 łyżka sosu sojowego
bazylia
1 cebula
2 ząbki czosnku
tymianek
Forma potrawy: Dania główne
0,5 kg chudej cielęciny (w kawałkach lub zmielona)
1,5 kubka ryżu
2 łyżki masła
1 kubek sera mozzarella pokrojonego w kostki
1/4 kubka drobno poszatkowanej cebuli
1 jajko
sól
biały pieprz do smaku
1/3 kubka białego wytrawnego wina lub soku z pomarańczy
1 puszka (700g) moreli (sok wylać)
1/3 kubka poszatkowanej swieżej pietruszki
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
sól
Galaretka:
1 kg śliwek
150 g cukru pudru
20 g żelatyny
50 ml likieru śliwkowego lub śliwowicy
50 g dżemu śliwkowego