MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, owoce zostały zaznaczony na zielono

Purée z marchewek z oliwkami

Forma potrawy: Dania główne

500 g marchewek
2-3 ząbki czosnku
kilka oliwek zielonych
kilka oliwek czarnych
1 łyżka kaparów
1/2 łyżeczki ziaren kminku
1 łyżka harissy (zobacz przepis na sos harissa)
2 łyżki octu winnego
100 ml oliwy
sól

potrawa z owoców » zobacz przepis

Sałatka warzywna z orzechami

Forma potrawy: Sałatki

400 g. ryżu
3 marchewki
3 pory
400 g. selera
100 g. siekanych orzechów włoskich
łyżka octu ziołowego
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
3 łyżki natki pietruszki
1/2 łyżeczki cukru
5 łyżek oleju słonecznikowego

potrawa z owoców » zobacz przepis

Kaczka nadziewana jabłkami

Forma potrawy: Dania główne

1 kaczka (1,5 kg.)
60 dag. ziemniaków
60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki)
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz


Do przybrania:
jabłko
borówki do mięsa
kilka liści sałaty
gałązki natki pietruszki

potrawa z owoców » zobacz przepis

Słodkie poduszeczki

Forma potrawy: Ciasta

Składniki na 15 porcji (poduszeczek):
1 puszka (314 ml) mandarynek
20 dag masy marcepanowej
25 dag cukru pudru
2 jajka
3 dag marmolady pomarańczowej
5 łyżek soku pomarańczowego
1 łyżeczka śmietanki kremówki
35 dag mąki
1 proszek do pieczenia
6 łyżek oleju
6 łyżek mleka
15 dag chudego twarogu
8 dag cukru
1 cukier waniliowy

potrawa z owoców » zobacz przepis

Vodka sour

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

40 ml wódki
10 ml soku z cytryny
10 ml syropu z cukru
1 wiśnia koktajlowa
1/2 plasterka cytryny

potrawa z owoców » zobacz przepis

Szybki torcik kajmakowy

Forma potrawy: Desery

1 paczka wafli andrutów

Do przybrania:
2 mandarynki (10 dag)
10-12 orzeszków pistacjowych

Masa
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka w proszku
2 zółtka

potrawa z owoców » zobacz przepis

Krem angielski

Forma potrawy: Desery

4 żółtka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
3 łyżeczki dość drobno posiekanych migdałów
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka zmielonej kawy
4 obrane migdały w całości
8 rodzynek

potrawa z owoców » zobacz przepis

Pierożki z gruszkami

Forma potrawy: Ciasta

2 łyżki masła
1,5 szklanki posiekanych porów
1 duża dojrzała gruszka
1,5 łyżeczki cukru
8-10 dag startego żółtego sera
1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
opakowanie ciasta francuskiego
jajko
sól
pieprz
 

potrawa z owoców » zobacz przepis