Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 5, czas przygotowania: 3 godz.
750 g jabłek (najlepiej antonówki lub kronselska)
120 g cukru
80 g masła
masło do nasmarowania formy
Ciasto:
250 g mąki
łyżka cukru pudru
125 g masła
jajo
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Na stolnicę przesiać mąkę wraz z solą i cukrem. W środku kopczyka mąki uformować wgłębienie, do którego wbić jajo i dodać masło pokrojone na małe fragmenty. Zagnieść szybko, dodając stopniowo wodę. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Jabłka obrać, przekroić wzdłuż osi pionowej i poziomej na 4 części i oczyscić z gniazd nasiennych. Układać je koncentrycznie w nasmarowanej grubo masłem i posypanej połową cukru okrągłej formie. Posypać resztą cukru i obłożyć podzielonym na małe kawałeczki masłem.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm. Przykryć nim jabłka i dokładnie zalepić brzegi, przyciskając krawędzie ciasta do jabłek. Piec 30-35 minut w nagrzanym do temp. 240°C piekarniku.
Po wyjęciu z pieca, formę przykryć talerzem, następnie odwrócić i wyjąć ciasto tak, by jabłka znalazły się na wierzchu. Tartę podawać ciepłą.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg ziemniaków
tłuszcz
tarta bułka
sól, pieprz
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
250 g mąki
100 g cukru pudru
200 g masła
2 żółtka
kropla esencji waniliowej
sól
masło do nasmarowania formy
cukier puder do posypania
Masa cytrynowa:
9 jaj
4 cytryny
375 g cukru
300 ml gęstej śmietany
szczypta mąki
Forma potrawy: Dania główne
Pierś z dużej kury z małą kostką mostkową
15 dkg masła
1 jajko
tarta bułka
smalec do smażenia
Do podania:
frytki
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1 kg dyni
2–3 łyżki oleju
4 jaja
200 g makaronu (wstążki)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2–3 łyżki cukru
sól
tłuszcz i bułka tarta do formy