Przepisy z nabiałem oraz jajami
Kolorem zielonym zaznaczono nabiał, tłuszcze oraz jaja
1kg średniej cukinii
250g mąki
250ml wody
125ml oleju
1 jajo
sól, pieprz
400g swieżych prawdziwków lub maślaków
300g kartofli
1 cebula
2 pomidory
2 łyżki siekanego koperku
50ml oliwy
40g masła
100ml śmietany
2 liście laurowe
sól, pieprz
1 litr wywaru z warzyw
4 duże pomidory
1 duża cebula
gałązka naci z selera
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
0,5 szkl. śmietany
1 łyżka mąki
sól
papryka
zielona pietruszka
2 owoce mango
1 litr jogurtu naturalnego
szczypta kardamonu
płatki migdałowe
lub wiórki kokosowe
lub posiekane orzechy
5 łyżeczek kakao
szklanka zimnego mleka
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
150ml śmietanki kremowej
4dag cukru pudru
4 plastry ananasa z puszki
20dag lodów śmietankowych
100ml soku ananasowego
75dag boczniaków
seler
3 cebule
3 marchewki
2 pietruszki
puszka zielonego groszku
czubata łyżka mąki kartoflanej
kawałek (4-5 cm) świeżego korzenia imbiru lub 1-2 łyżek sproszkowanego
2 litry bulionu drobiowego (może być z kostki)
sos sojowy
natka pietruszki
sól
pieprz
oliwa lub olej do smażenia
likier kokosowy malibu
mleko z puszki (skondensowane)
wiórki kokosowe i czekoladowe
20ml śmietanki
20ml koniaku
20ml likieru kawowego
2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki cukru
25dag margaryny
6 jajek
3/4 szklanki maku
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 esencja migdałowa
40dag gruszek z syropu
Do przygotowania formy:
1 łyżka margaryny
1 łyżka mąki
2 jajka
2 łyżki mleka
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
4 kromki chleba bez skórki
olej do smażenia
Do podania:
16 plastrów kiełbasy czosnkowej
2 pomidory, pokrojone w plastry
4 ogrzane rogaliki croissant
Musli (najlepiej tropikalne) jedna porcja - około 100 g
Mały kefir naturalny