Przepisy z nabiałem oraz jajami
Kolorem zielonym zaznaczono nabiał, tłuszcze oraz jaja
800g schabu bez kości
80ml wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki oleju
350g suszonych moreli
1 puszka brzoswkiń
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia
0,75kg ładnej wołowiny - np. polędwicy
pół łyżeczki tymianku i rozmarynu
3 kromki razowego chleba
świerzo zmielony pieprz naturalny
łyżka ostrej musztardy
3 duże cebule
łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki piwa
1 liść laurowy
4 łyżki oliwy
sól
Do podania:
kasza gryczana
lub ziemniaki
lub makaron
1kg karpia
25dag mrożonych śliwek
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
3 - 4 łyżki oliwy
łyżka mąki
cynamon
goździki
imbir
sok z cytryny
sól
pieprz
5 listków laurowych
4 gałązki tymianku
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oleju
4 filety z kurczaka
70dag pomidorów
1 cebula sałatkowa
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka papryka
200ml rosołu
4 plastry cytryny
Do podania:
ryż ugotowany na sypko
180g pędow z bambusa
8 grzybów aromatycznych lub suszonych prawdziwków
1 cebula
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
1 łyżka oleju sezamowego
350ml wody z gotowania grzybów
Do podania:
ryż
30dag buraków
1 puszka białej fasoli (40 dag)
2 ogórki kwaszone (15 dag)
1 mały por
3 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
2 łyżki natki pietruszki
cukier, sól, pieprz
2 avocado
100ml wywaru mięsnego
1 łyżeczka żelatyny
80ml śmietanki kremowej
sok z 1 cytryny
4 duże krewetki
sól, pieprz
Do przybrania:
zielona pietruszka, koperek
20dag buraków
10dag jabłek
1 łyżka startego chrzanu
1/4 szklanki jogurtu
sok z cytryny
ocet
sól
1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz
80dag schabu
10dag pasztetu
5dag wątroby wieprzowej lub cielęcej
10dag pieczarek
1/2 szklanki wody lub wywaru z warzyw
10dag ketchupu
10dag smalcu
8dag cebuli
1dag mąki
sól, pieprz
Do podania:
ziemniaki
500g dyni
150g kiszonych ogórków lub pomidorów
20g mąki pszennej
40g masła
sól, cukier
posiekana natka pietruszki
300g dyni
250g jabłek lub kwaszonej kapusty
1 cytryna
1 łyżka cukru
2–3 łyżki oleju
1 mały pęczek zielonej pietruszki