Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
1/2 kostki masła
1 jajo
2 łyżki cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżka kaszy manny
sól
trochę mleka
2 dag drożdży
tłuszcz do formy
Nadzienie:
50 dag twarożku
2 łyżki śmietanki kawowej
2 jaja
1 łyżka kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1 paczka cukru waniliowego
skórka cytrynowa
10 dag rodzynek
1 łyżka masła
cukier puder
Tort serowy z truskawkami lub poziomkami
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
20 dag mąki,
8 dag cukru,
8 dag masła lub margaryny,
1 jajko,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
tłuszcz do formy
Masa serowa:
75 dag twarogu,
20 dag cukru,
szczypta soli,
zapach cytrynowy do ciast,
1 budyń waniliowy,
2 szklanki mleka,
2 dag cukru,
2 jajka,
50 dag truskawek lub poziomek
Forma potrawy: Ciasta
30 dag (półtorej szklanki) mąki krupczatki
6 dag (3 łyżki) cukru
1/2 szklanki mleka
3 dag drożdży
6 dag margaryny
2 jaja
2 żółtka
30 dag zmielonego twarogu
sól
otarta skórka z cytryny
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Forma potrawy: Zapiekane
10 dag sera gouda lub cheddar
1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
6 grubych kromek pszennego pieczywa
6 łyżek masła
1 roztarty ząbek czosnku
6 jajek
1/2 szklanki gęstej śmietany
1/2 szklanki bulionu z kostki
sól
1 łyżeczka mielonej papryki
1/4 łyżeczki gorczycy
Do podania:
sałatka warzywna lub owocowa
Meksykańska jajecznica z cukinią
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
1 szklanka pokrojonej w kostkę cukini ( nie za drobno!)
2 łyżki masła
6 jajek
1/4 szklanki mleka
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki przyprawy chili
1/2 szklanki tartego sera monterey jack lub inny nie za twardy
Forma potrawy: Śniadania
5 jaj
12,5 dag mąki
250 ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
5 dag rodzynków
5 dag suszonych śliwek bez pestek
5 dag suszonych moreli
100 ml likieru pomarańczowego
1/8 łyżeczki soli
masło do smarowania blachy
cukier do posypania
pół łyżeczki drobno pokrojonej wanilii do posypania
Forma potrawy: Śniadania
1,25 litra mleka
10 dag płatków owsianych
1 łyżka mąki
1 jajo
1/4 kostki masła
sól
Forma potrawy: Zupy
litr wywaru mięsnego lub z warzyw
3 jaja
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
3-4 łyżki stołowe parmezanu