Przepisy z mąką ziemniaczaną
Kolorem zielonym zaznaczono mąka ziemniaczana
2 opakowania (po 250g) tofu
2 pory
2 cebule
2 łyżki oleju
40dag ryżu długoziarnistego
2 łyżki curry
400ml rosołu
3 listki laurowe
2 średnie jabłka
4 czerwone papryczki chilli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
30dag jogurtu naturalnego
4 łyżki chutneja mango
sól
2 łyżki soku z cytryny
1kg śliwek
38dag mąki
18dag masła lub margaryny
13dag cukru
2 jajka
4 żółtka
1 pojemnik (15 dag) gęstej kwaśnej śmietany
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
starta skórka z 2 cytryn
szczypta soli
Ciasto:
5 jaj
15dag (8 łyżek) cukru
10dag ( 1/2 szklanki) mąki pszennej
2dag (1 łyżka) mąki ziemniaczanej
4dag margaryny
15dag suszonych śliwek
tłuszcz i tarta bułka do formy
Lukier:
1 białko
10dag (5 łyżek) cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy
50dag (2 1/2 szklanki) mąki
1/2 szklanki gęstej śmietany
10dag margaryny
4 żółtka
25dag (1 szklanka) cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1kg jabłek
2-3 łyżki kaszy manny lub mąki ziemniaczanej
1,5kg kwaśnych jabłek
20 dkg cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 opak. cukru waniliowego
20 dkg mąki
2 łyżki śmietany
30 dkg margaryny
0,5 litra śmietany
1,5 opak. żelatyny
cukier puder
białka z 7 jajek
250g cukru
350g cukru pudru
1 łyżeczka białego octu winnego
4 mango
Krem:
500ml mleka
100g cukru
4 żółtka
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1,5 łyżki mąki kukurydzianej
0,5 łyżki mąki kartoflanej
30ml brandy
sól
150g mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
250ml wody
75g masła
5 jaj
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200g sera comte, gruyere lub ementalera
1/2 łyżeczki soli
masło do posmarowania formy
Do podania:
zielona sałata
wino czerwone
Ciasto:
240g mąki
160g masła
80g cukru
2 żółtka
sól
Inne:
800g sera białego
100ml śmietany
4 jaja
350g cukru pudru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko do posmarowania sernika
Lukier:
50g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
800g filetów z makreli lub halibuta
200g krewetek
Marynata:
100ml sosu sojowego
50ml wódki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
1 papryczka chilli
zioła do przybrania
400g piersi kurczaka
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
1 świeża papryczka chilli
1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki w proszku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
Do przybrania:
palemki z dymki
kwiatki z chilli
liście z ogórka
1,2kg szynki bez kości
po 30dag jasnych i ciemnych winogron
2 szkl. soku jabłkowego
50ml calvadosu (wódki)
100ml śmietany kremówki
2 łyżki oliwy
łyżka masła
cytryna
Dodatki:
sól, pieprz
rozmaryn, jałowiec
mąka ziemniaczana
1,2kg filetów z dorsza
4 średnie cebule
3 strąki papryki
25dag pieczarek
6 suszonych grzybów
3 łyżki oleju sojowego
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
przyprawy do smaku:
sól
pieprz ziołowy i naturalny
curry
przyprawa do zup