Inne potrawy z warzywami
Kolorem zielonym zaznaczono warzywa
4 duże cebule
100g pieczarek
2 łyżki tartej bułki
3 łyżki masła
200g bulionu
sól, pieprz
1,5 szklanki ryżu
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
sól
1 łyżka masła
1 paczka cukru waniliowego
50dag moreli
3 jaja
2-3 łyżki cukru
bułka tarta, tłuszcz do formy
1 kalafior (60 dag)
cukier
sól
Sos:
1 kieliszek białego wytrawnego wina (100 ml)
4-6 brzoskwiń z puszki
3 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz
800g buraków ćwikłowych
2 kwaśne jabłka
60g słoniny
1/2 cytryny
1/2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany 30%
cukier, sól
Niekoniecznie:
2 łyżki wiśni z konfitury
1 kalafior (60 dag)
5dag rodzynek
5dag orzeszków ziemnych
1/2 szklanki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól
pieprz
ser feta
ząbki czosnku (1 na 100g fety)
parmezan (tyle ile fety)
grubo mielony czarny pieprz
kilka kropel oliwy (niekoniecznie)
suche pieczywo
2 szklanki mleka
4 cebule
2 jaja
2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika (niekoniecznie)
natka pietruszki
dodatkowo można:
podsmażony wędzony boczek
i/lub pieczarki
0,5kg - świeżych prawdziwków lub podgrzybków pokrojonych w grube kawałki
łyżeczka mąki
1kg - polędwicy wołowej
0,25 l - kwaśnej śmietany
0,75 l - bulionu wołowego
pieprz
sól
1kg - ziemniaków
200g wędzonego łososia
1 avocado
60g czerwonego kawioru
30ml śmietanki kremowej
20g żelatyny
500ml wywaru rybnego
100ml wina
sok z 1/2 cytryny
1 pęczek koperku
sól, pieprz
4 duże śledzie solone
2 cebule
5 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
liść laurowy
4 cytryny
kubek śmietanki 12 proc.
1/2 łyżeczki cukru pudru
150g mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
250ml wody
75g masła
5 jaj
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200g sera comte, gruyere lub ementalera
1/2 łyżeczki soli
masło do posmarowania formy
Do podania:
zielona sałata
wino czerwone
30g suszonych borowików
300g pieczarek
100ml śmietanki kremowej
300ml wywaru mięsnego
15g żelatyny
80ml madery (rodzaj wina)
1 duża cebula
1 łyżka masła
3 łyżki tartej bułki
sól, pieprz
Do przybrania:
100g kurek lub smardzów