Desery z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami
Kolorem zielonym zaznaczono makarony, mąki, kasze, zboża
100g dyni
2 duże jabłka
0,5 szklanki mleka
1 łyżka stołowa kaszy manny
2 łyżki stołowe cukru
1 jajko
20dag masła lub margaryny
30dag żurawin
20dag dżemu truskawkowego
4dag cukru
5dag mąki ziemniaczanej
1 1/3 szklanki wody
szklanka śmietany
cukier waniliowy
200g cukru pudru
100g migdałowych płatków
50g mąki
pomarańcza
100g masła
Do podania (opcjonalnie):
szampan
250g dyni
100g żółtej marchwi
100g razowej mąki pszennej
150ml mleka
sól morska
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
odrobina kolendry
40g cebuli
2 jaja
Do podania:
twaróg lub kwaśna śmietana
4 jabłka
1/4 l kwaśnego mleka
1/4 l śmietany
2 duże łyżki mąki
250g masła lub margaryny
350g mrożonych cząstek jabłek
225g mrożonych malin
50g brunatnego cukru
50g płatków kukurydzianych
50g orzechów laskowych posiekanych
50g stopionego masła lub margaryny
60dag żurawin
15dag cukru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 litr wody
10dag konfitur z wiśni do przybrania
20dag bitej śmietany do przybrania
20dag truskawek
3/4 szklanki mleka
czubata łyżeczka mąki pszennej
15 kropli esencji waniliowej
łyżeczka cukru
pól kg jabłek
6-8dag cukru
3dag mąki ziemniaczanej
3/4 litra wody
1 łyżeczka suchej herbaty
1/2 szklanki wrzącej wody
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
sok owocowy do polania
4 gruszki
3 jaja
50g cukru
50g mąki
50g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru na karmel
duże, kruche jabłka jednakowej wielkości
lukier
wanilia
migdały
likier, rum lub koniak
Sos winny:
2 żółtka
2 białka
100g cukru
20g mączki kukurydzianej
250ml białego wina