cojemy.pl > Ciasta > Ciasta z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami > Przepisy na potrawy > Strona numer 10

Ciasta z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przetwory ze śliwek bez cukru
Ciasta z alkoholem Ciasta z grzybami Ciasta z innymi składnikami Ciasta z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami Ciasta z mięsem Ciasta z nabiałem oraz jajami Ciasta z napojami Ciasta z owocami Ciasta z pieczywem Ciasta z przyprawami Ciasta z rybami i owocami morza Ciasta z sosami Ciasta z słodyczami Ciasta z warzywami
Ciasta z kaszą Ciasta z kaszą jaglaną Ciasta z kaszą manną Ciasta z mąką krupczatką Ciasta z mąką kukurydzianą Ciasta z mąką pszenną (zwykłą) Ciasta z mąką tortową Ciasta z mąką ziemniaczaną Ciasta z płatkami owsianymi

Kolorem zielonym zaznaczono makarony, mąki, kasze, zboża

Tartaletki z łososiem

Forma potrawy: Danie rybne, Ciasto
Ciasto:
200g mąki
100g masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy
Nadzienie:
200g łososia wędzonego w kawałku
2 jaja
100ml mleka
125g gęstej śmietany
150g szpinaku
1 łyżka masła
35ml wywaru z ryby
1 łyżka koniaku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka estragonu
sól, pieprz, szczypta szafranu
» zobacz przepis

Słone paluszki z kminkiem

Forma potrawy: Ciasto, Przekąska lub przystawka
40dag (2 szklanki) mąki
10dag margaryny
2dag drożdży
1 jajo
mleko
2dag (1 łyżka) cukru
sól
kminek do posypania
białko lub śmietana do posmarowania paluszków
tłuszcz do blachy
» zobacz przepis

Strucla z dżemem

Forma potrawy: Ciasto
60dag (3 szklanki) mąki
3/4 szklanki mleka
5dag drożdży
10dag (5 łyżek) cukru
8dag margaryny
2 jaja
szczypta soli
10dag marmolady
30dag dżemu, tłuszcz do formy
» zobacz przepis

Sernik z rosą

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
25 dkg mąki
10 dkg cukru (kryształ)
10 dkg margaryny
2 żółtka i 1 jajko całe (białko zostawić do sera)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1kg sera (śmietankowego)
2 budynie śmietankowe
125ml oleju (pół szklanki)
1 szklanka cukru (do sera)
1 szklanka cukru (na koniec do ubicia wszystkich białek)
2 jajka całe + 4 żółtka (białka do ubicia)
2,5 szklanki mleka
» zobacz przepis

Użądlenie pszczoły

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
250g mąki
50g masła
20g drożdży
1/8 l mleka
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
skórka starta z 1 cytryny
Warstwa wierzchnia:
100g masła
125g miodu
200g płatkow migdałowych
2 łyżki śmietanki
Krem waniliowy:
1/2 l mleka
budyń waniliowy (na 1/2 l mleka)
30g cukru
150g masła
» zobacz przepis

Ciasto ucierane z białym serem

Forma potrawy: Ciasto
40dag (2 szklanki) mąki pszennej
20dag margaryny
25dag (1 szklanka) cukru
3 jaja
1/2 szklanki śmietany lub zsiadłego mleka
20dag sera białego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
tłuszcz i tarta bułka do formy
» zobacz przepis

Ciasto pleśniak z jabłkami

Forma potrawy: Ciasto
60dag (3 szklanki) mąki
35dag (1 1/2 szklanki) cukru
5 jaj
25dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
75-100dag jabłek lub 2 szklanki przecieru z jabłek lub rabarbar
» zobacz przepis

Ciasteczka z dynią

Forma potrawy: Ciasto
100g miąższu dyni pokrajanego w kostkę
1 laska wanilii (miąższ)
150g cukru
120g masła
2 jaja
250g mąki
1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
» zobacz przepis

Chleb dyniowy

Forma potrawy: Ciasto
180g mąki
190g ugotowanej i zmiksowanej dyni
150g cukru trzcinowego
100g stopionego masła
2 rozmącone jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
100g orzeszków piniowych
» zobacz przepis

Trójniak

Forma potrawy: Ciasto
2 szklanki i łyżka mąki
25dag masła roślinnego
8 łyżek oleju
5 jaj
szklanka cukru
łyżeczka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao
pół szklanki maku
zapach waniliowy
» zobacz przepis

Placek gruszkowy

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
sól
Syrop:
150g cukru pudru
1/2 cytryny
1 goździk
cynamon
Inne:
1kg gruszek
cukier puder do posypania placka
» zobacz przepis

Szarlotka z rabarbarem

Forma potrawy: Ciasto
50dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
30dag margaryny
3 żółtka
5dag (2 czubate łyżki) cukru pudru
starta na tarce skórka z cytryny
1kg rabarbaru
25dag (1 szklanka) cukru do rabarbaru
cukier waniliowy
2-3 łyżki tartej bułki
4 białka
20dag (niepełna szklanka) cukru do piany
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.