Ciasta z mąką pszenną (zwykłą)
Kolorem zielonym zaznaczono mąka pszenna (zwykła)
Pierniczki:
15dag miodu
przyprawa piernikowa
0,5kg mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki masła
3 jaja
torebka proszku do pieczenia
Polewa:
200g czekolady
200ml śmietanki
1,25 szkl. mąki
0,4 kostki masła
pół szkl. cukru
5 jaj
szczypta soli
szklanka mleka
4-5 łyżek śmietany
1 op. aromatu migdałowego
łyżeczka cukru pudru
0,5kg winogron
Na 12 sztuk:
Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 żółtko
250ml mleka
250ml wody mineralnej gazowanej
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżeczka cukru, sól
sklarowane masło do smażenia
Farsz:
3 jabłka (najlepiej antonówki)
1 łyżka masła
2 łyżki soku cytrynowego
50g rodzynków
50g cukru
Sos:
100g cukru brązowego
80g masła
50ml śmietany kremówki
60ml rumu
4 duże lub 5 małych jaj
niepełna szklanka cukru
pełna szklanka mąki
Ciasto:
150g mąki
75g masła
1,5 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
olej do smarowania formy
Nadzienie:
220g mięsa z krabów
3 jaja
150ml gestej śmietany
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz
3 plasterki cytryny
1 gałązka ozdobnej pietruszki do przybrania
50dag mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
sól
Ciasto:
30dag mąki
20dag masła
10dag cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka zmielonego anyżku
1 żółtko do posmarowania ciasteczek
Lukier:
20dag cukru pudru
2 białka
1 cytryna
2 szklanki cukru
40dag mąki
25dag masła
4 jajka
torebka cukru waniliowego
13 dkg drobno posiekanych migdałów
3 łyżki kakao
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny
tłuszcz do formy
Na ciasto:
0,5kg mąki
250ml mleka
40g drożdży
150g cukru
100g masła
4 żółtka
starta skórka z 1 cytryny
sól
Na krem:
4 jaja
100g cukru
250ml śmietanki 30%
wanilia
Inne:
0,7kg moreli
tłuszcz i mąka do formy
50dag (2 1/2 szklanki) mąki
1/2 szklanki gęstej śmietany
10dag margaryny
4 żółtka
25dag (1 szklanka) cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1kg jabłek
2-3 łyżki kaszy manny lub mąki ziemniaczanej
Ciasto:
0,5kg mąki pszennej
0,5kg marchwi
350g brązowego cukru
100g masła
4 jaja
15g przyprawy do piernika
10g proszku do pieczenia
starta skórka i sok z 2 cytryn
Niekoniecznie:
skórka pomarańczowa
100g migdałów
Inne:
masło i mąka do formy
0,5kg mąki
20dag margaryny
2 jaja
surowe żółtko
15dag cukru
opakowanie cukru waniliowego (lub wanilii)
5-6 łyżek śmietany
proszek do pieczenia
starta skórka z 1 cytryny
jabłka pokrojone w kostkę (najlepiej lekko kwaśne)
trochę rodzynek
cynamon