cojemy.pl > Alkohole > Wino > Przepisy na potrawy > Strona numer 14

Przepisy z winem


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania główne bez ziemniaków, pomidorów i kapusty
Arak Brandy Cydr Gin Koniak Likier Likier typu triple sec Piwo Poncz Rum Sake Spirytus Szampan Tequila Wermut Whisky Wino Wódka Śliwowica
Ciasta z winem Dania główne z winem Dania na grilla z winem Dania rybne z winem Desery z winem Drinki i koktajle alkoholowe z winem Inne potrawy z winem Kolacje z winem Napoje z winem Przekąski lub przystawki z winem Przetwory z winem Sałatki lub surówki z winem Sosy z winem Zapiekane z winem Zupy z winem Śniadania z winem

Kolorem zielonym zaznaczono wino

Karp z pieczarkami

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
karp o wadze ok. 2 kg.
łyżka soku z cytryny
łyżeczka sosu worcester
50 g. mąki
30 g. słoniny
20 g. cebuli
10 dag. pieczarek
łyżka posiekanej natki
2 łyżki białego, wytrawnego wina (niekoniecznie)
1/4 l. bulionu z kostki
biały pieprz
sól
łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)
2 łyżki śmietany
50 g. masła do smażenia
» zobacz przepis

Dynia po japońsku

Forma potrawy: Danie główne
450g dyni japońskiej lub zwykłej, o zielonej skórce
1 1/2–2 szklanki dashi-jiru (lub bulionu)
2 1/2 łyżki cukru
1 łyżka wina mirin (lub wódki)
1 1/2 łyżki sosu sojowego
» zobacz przepis

Konfitury z gruszek lipcowych

Forma potrawy: Przetwór
2kg oczyszczonych gruszek
1,5kg cukru
1 laska wanilii
łyżka octu
litr wody
sok z dużej cytryny
odrobina brandy lub winiaku
» zobacz przepis

Galaretka z truskawkami i rabarbarem

Forma potrawy: Deser
30dag rabarbaru
30dag truskawek (mogą być mrożone)
1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
1/3 szklanki likieru z czarnych porzeczek
6 łyżeczek cukru
6 łyżeczek żelatyny
» zobacz przepis

Kremowa kukurydza

Forma potrawy: Zupa, Przekąska lub przystawka
50g masła lub margaryny
1 łyżka mąki zwykłej
150ml mleka
225g słodkiej kukurydzy, mrożonej
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
4 łyżki gęstej kremówki
1 łyżka wytrwanej sherry
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Do przybrania:
gałązki zielonej pietruszki
» zobacz przepis

Cielęcina w glazurze śliwkowej

Forma potrawy: Danie na grilla
6 sznycli cielęcych
dip śliwkowy ( powidła, 2 łyżki wytrawnego białego wina, cynamon)
sól
» zobacz przepis

Zupa cebulowa

Forma potrawy: Zupa
1,5kg - posiekanej w pół plasterki cebuli
1/2 - kostki masła
1 - szklanka białego wytrawnego wina
sól, pieprz
10dag - startego żółtego sera
4 - pszenne grzanki
1 l - wody
szczypta startej gałki muszkatołowej
» zobacz przepis

Cielęcina z kurkami lub rydzami

Forma potrawy: Danie główne
1kg grzybów (kurki lub rydze)
1/2kg cielęciny bez kości
łyżka masła
1/2 szklanki białego,wytrawnego wina
szklanka gęstej słodkiej śmietanki
pieprz
sól
» zobacz przepis

Piersi z kurczaka na kwaśno

Forma potrawy: Danie główne
3 łyżki brandy
3 pieczarki
pierś z kurczaka
kostka warzywna rozpuszczona w niecałej szklance wody
3 łyżki octu winnego
pieprz
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół papryki zielonej
ryż
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.