MENU
ZWIŃ MENU

Zapiekanka z pieczarek po prowansalsku

Forma potrawy: Zapiekane, potrawa wegetariańska

Składniki

750 g pieczarek
1,5 kg pomidorów
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki zieleniny
2 cebule
tymianek
bazylia
150 g tartego sera żółtego
100 g masła
oliwa
sól, pieprz

Przyrządzanie

Pieczarki pokroić na plastry i przesmażyć na maśle na silnym ogniu. Po wyparowaniu wody przyprawić solą i pieprzem. Z pomidorów przygotować przecier z czosnkiem, ziołami, cebulą i posiekaną zieleniną.

Grzyby włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, polać przecierem pomidorowym, posypać tartym serem i położyć kilka kawałków masła.

Wstawić do piekarnika na ok. 15 min.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zapiekanka z boczkiem

Forma potrawy: Zapiekane, Śniadania

200 g pieczarek
bagietka
150 g chudego boczku lub bekonu
100 g żółtego sera
1 łyżeczka sklarowanego masła
1/2 pęczka natki pietruszki

Zapiekanka z mielonego mięsa, pieczarek i pomidorów

4 duże pomidory
25 dag mięsa mielonego
1 duża cebula
ząbek czosnku (niekoniecznie)
6 ugotowanych ziemniaków
15 dag pieczarek
1 łyżeczka majeranku
1 jajko
4 łyżki śmietany
5 dag tartego, żółtego sera
sól, pieprz

Zapiekanka z pierogów

Forma potrawy: Zapiekane, Inne potrawy

2 torebki mrożonych pierogów z mięsem
25 dag pieczarek
1 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
sok z cytryny
20 dag sera żółtego
tłuszcz, bułka tarta do formy

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

25 dag kaszy kukurydzianej
1 łyżka masła
30 dag kiełbasy
30 dag pieczarek
1 łyżka tłuszczu
1 cebula
2 łyżki ketchupu
3 łyżki śmietany
15 dag sera żółtego
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do formy