cojemy.pl > Wyszukiwanie wg. składników

Szukaj przepisów według składników

Wybierz składnik z listy
LUB wpisz nazwę składnika
[X] Cebula
[X] Czosnek
[X] Por
Zmniejsz wyniki do wybranej formy potrawy:
Kliknij znaczek [X] obok składnika, aby usunąć z listy wybranych.
Liczba znalezionych przepisów: 1021

Zapiekanka z makaronem i rybą

Forma potrawy: Zapiekane, Danie rybne, Danie główne
30dag filetów rybnych
kwasek cytrynowy albo ocet
sól
25dag makaronu
1/4 l sosu pomidorowego albo ketchupu
2 łyżki tartego sera
1 i 1/2 łyżki masła
» zobacz przepis

Stek bawarski

Forma potrawy: Danie główne
40dag mięsa mielonego
1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
1-2 jaja
2 łyżki mleka
sól
gałka muszkatołowa
1 łyżka zieleniny
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
4 jabłka
1 łyżeczka mąki
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka startego sera
pieprz

Do podania:
sałata
» zobacz przepis

Tiramisu

Forma potrawy: Deser
4 żółtka
2 białka
250g sera Mascarpone
0,25 / 60g szklanki miałkiego cukru
0,75 szklanki bardzo mocnej kawy esspresso
0,25 szklanki alkoholu (np. likier kawowy, koniak, spirytus - wariacje w przepisie)
około 20 szt. biszkoptów - paluszków
kakao gorzkie lub drobne wiórka gorzkiej czekolady
» zobacz przepis

Strucla z makiem

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto drożdżowe:
35dag mąki
12dag masła lub margaryny
3 żółtka
10dag cukru
5dag drożdży
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki ciepłego mleka
Nadzienie:
50dag mąki
1 litr mleka
12dag masła
3/4 szklanki miodu
4 jajka
15dag cukru
10 posiekanych orzechów włoskich
10dag posiekanych migdałów
15dag rodzynek
1/3 - 1/2 filiżanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczy
2 opakowania cukru waniliowego lub 1/2 rozdrobnionej laski wanilii
1 kieliszek rumu lub koniaku
» zobacz przepis

Mintaj lub dorsz w chrzanie

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
80dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza)
łyżka soku z cytryny
łyżka mąki
3 łyżki oleju
10dag chrzanu
kieliszek białego wytrawnego wina
łyżeczka masła roślinnego
szklanka śmietany
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
natka pietruszki
pieprz
sól

Do podania:
zmieniaki
biała kapusta
» zobacz przepis

Mintaj lub dorsz zapiekany z grzybami

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
400-500g filetów lub mrożonych kostek z mintaja lub dorsza
20g mąki
20g oleju
1/2 szklanki śmietany
150g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
400g ziemniaków
80-100g startego, ostrego żółtego sera
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
» zobacz przepis

Orientalna sałatka owocowa

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
3 kiwi
1 mango
2 banany
1 grejpfrut czerwony
100g winogron bezpestkowych
4 plastry ananasa z puszki
1 puszka mandarynek
1 puszka litchis (owoc z Chin i Indii)
10 czereśni bez pestek
1 łyżka soku cytrynowego
sok z 2 pomarańcz
1 kawałek imbiru kandyzowanego
75ml ginu
kilka gałązek świeżej mięty
» zobacz przepis

Grzyby panierowane

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
15dag grzybów suszonych (lub 50dag świeżych)
5dag mąki
2 szklanki mleka
2 jaja
7dag bułki tartej
1/4 szklanki oleju
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sernik z bakaliami

Forma potrawy: Ciasto
1kg twarogu (dobrego)
4 jaja
6dag masła lub margaryny
35dag (2 niepełne szklanki) cukru pudru
4 łyżki mleka
6dag (3 łyżki) mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
30dag - 1kg bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele, owoce z syropu ewentualnie z kompotu)
kruchy spód
lub wafle
lub herbatniki
» zobacz przepis

Sałatka z avocado i mięsa

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 avocado (dojrzałe)
pół słoika papryki konserwowej lub 2 pomidory
pół słoiczka czarnych oliwek bez pestek
40dag pieczonego kurczaka albo szynki (ew. inne mięso)
5dag sera pleśniowego
kilka orzeszków indyjskich
natka pietruszki
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny lub ocet winny
» zobacz przepis

Pierś kurczaka z serem

Forma potrawy: Danie główne
4 połówki piersi kurczaka (filety) lub 4 sznycle cielęce
4 słupki ostrego żółtego sera o wysokości 7-8 cm i szerokości 1,5 cm
4 łyżki startego żółtego sera (razem ok. 25 dag)
1 łyżka masła
2 łyżki ziół (gotowej mieszanki do kurczaka lub zmieszanych: oregano, majeranku, tymianku i pieprzu ziołowego)
1 jajko
2 łyżki mąki
3 łyżki tartej bułki
olej do smażenia
sól
pieprz

Do podania:
ryż lub frytki
surówka
» zobacz przepis

Grzyby na zimę

Forma potrawy: Przetwór
prawdziwki
lub rydze
lub podgrzybki
lub zielonki
lub gąski szare
lub maślaki (bez skórki)
lub kurki
sól
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.