cojemy.pl > Wyszukiwanie wg. składników

Szukaj przepisów według składników

Wybierz składnik z listy
LUB wpisz nazwę składnika
[X] Pomidor
Zmniejsz wyniki do wybranej formy potrawy:
Kliknij znaczek [X] obok składnika, aby usunąć z listy wybranych.
Liczba znalezionych przepisów: 362

Potrawka rybna na słodko-kwaśno

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
50dag filetów z dorsza (lub karmazyna)
4 łyżki octu z białego wina
50dag marchewek
2 cebule
20dag kiełków fasoli mung lub kiełków sojowych
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
2 łyżki ziarna sezamowego
30dag mrożonego groszku
12dag ketchupu
1-2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz, cukier, sproszkowany imbir, pieprz cayenne

Do podania:
ryż
» zobacz przepis

Ryż biryani

Forma potrawy: Danie główne
500g ryżu długoziarnistego
500g młodej baraniny lub jarzyny - bakłażan, kabaczek, kalafior
150g masła
200g cebuli
10 ziarenek czarnego pieprzu
4 ziarna kardamonu
50g obranych migdałów
4 łyżki jogurtu
1 łyżeczka chilli
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki kminku
2 liście laurowe
1 łyżeczka turmeriku (kurkumy)
» zobacz przepis

Babka gryczana z sosem z tofu

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
200g kaszy gryczanej
400ml wrzącej wody
200g kartofli
200g pieczarek
200g porów
3 łyżki masła
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
świeże zioła do przybrania np. rzeżucha lub skiełkowana rzodkiewka
Sos:
200g jedwabistego tofu
100g białego śmietankowego serka
4 łyżki śmietanki lub jogurtu
1/2 łyżeczki kurkumy lub curry
2 łyżeczki musztardy
» zobacz przepis

Bigos z grzybami i owocami

Forma potrawy: Danie główne
1,5kg kapusty kiszonej
od 0,5 do 1kg kapusty zwykłej
0,5kg chudej wołowiny
0,5kg chudej wieprzowiny
kg wędliny/kiełbasy (np. tłusta zwyczajna)
2-3 cebule
grzyby suszone
7-10dag rodzynków
5 gruszek suszonych
10dag małych suszonych śliwek
sól, pieprz
przyprawa vegeta
majeranek
tymianek
liść laurowy
ziele angielskie
» zobacz przepis

Kurczak duszony ze śliwkami

Forma potrawy: Danie główne
1 kurczak
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
50g boczku wędzonego
250g suszonych śliwek bez pestek
250g rodzynków
250g migdałów
1 laska cynamonu
2 goździki
2 łyżeczki cukru
50ml śliwowicy
sól, pieprz

Do podania:
kasza perłowa
» zobacz przepis

Ryba morska w warzywach

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
60dag oczyszczonej ryby morskiej
2 szklanki mleka
kawałek skórki cytrynowej lub skórki z razowego chleba
20dag cebuli
50dag warzyw mieszanych (marchew,pietruszka,seler,por)
listek laurowy
pieprz
sproszkowana papryka
sól
4 łyżki posiekanej naci pietruszki
» zobacz przepis

Pstrąg pyszny

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
4 pstrągi po około 30dag (lub filety)
duża marchew
czerwona papryka
duża cebula
średni por
pół szklanki oliwy
szklanka białego wytrawnego wina
2 liścia laurowe
4 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz

Sos:
2 łyżki chrzanu
szklanka śmietany
kwaśne jabłko
2 łyżki majonezu (np. kieleckiego)
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
» zobacz przepis

Risotto z baraniną

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
25dag baraniny z łopatki lub karkówki
25dag surowej szynki lub chudego wędzonego boczku
35dag ryżu
2 łyżki masła
800ml rosołu
250ml białego wytrawnego wina
1 cebula
5 łyżek utartego parmezanu
sól, pieprz
» zobacz przepis

Rojak

Forma potrawy: Danie główne, Sałatka lub surówka
200g kiełków soi
200g szpinaku
1 mały ananas
1 ogórek
100g serka sojowego tofu
2 owoce mango
4 łyżki soku cytrynowego
 
Sos:
200g smażonych orzeszków ziemnych
5 swieżych czerwonych papryczek chilli
4 łyżki pasty krewetkowej
2 łyżki brązowego cukru
10 łyżek soku cytrynowego
150ml wody
1 łyżeczka soli
» zobacz przepis

Kotlety z grzybów

Forma potrawy: Danie główne
50dag grzybów
10dag czerstwej bułki
5dag cebuli
2 jajka
8dag oleju
10dag bułki tartej
sól, pieprz
zielenina
» zobacz przepis

Pieczeń z warzywami

Forma potrawy: Danie główne
75dag mieszanego mielonego mięsa
1kg porów
4 duże marchewki
1 cebula
1 pęczek natki
3 gałązki lubczyku
1 czerstwa bułka
1 jajko
20dag tłustej śmietany
10dag ziołowego żółtego sera
1 szklanka musztardy
sól, pieprz,
starta gałka muszkatołowa
» zobacz przepis

Bakłażany faszerowane pieczarkami

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
2 bakłażany o średniej wielkości
3-4 młode cebulki ze szczypiorkiem
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
250g pieczarek
natka pietruszki 1 pęczek
sok z 1 cytryny
2 kromki pełnoziarnistych tostów
1 łyżka gęstej śmietany
100g sera mozzarelli
2 łyżki ziaren słonecznika
sól i pieprz do smaku
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.