MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, warzywa zostały zaznaczony na zielono

Sałatka marchewkowo-jajeczna

Forma potrawy: Sałatki

 
1 część marchewki
1 część jaj na twardo
1/2 części jabłek
majonez
 

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Sałatka kubańska do kurczaka

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki

2 sałaty
4 pomarańcze
1/2 szklanki jogurtu
2-3 łyżki posiekanych orzechów
łyżka soku cytrynowego
cukier puder
 

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Purée z czosnku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

 
główka czosnku
100 ml mleka
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz
 

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Pory zapiekane z żółtym serem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje

4 pory
25 dag żółtego sera
0,25 kostki masła
sól
 

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Pory zapiekane w beszamelu

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje

80 dag porów
2 łyżki masła
60 g startego parmezanu do posypania
 
Sos beszamelowy:
150 ml śmietanki 12%
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
 
 

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Fasolka konserwowa

Forma potrawy: Przetwory

 
1 kg fasolki szparagowej
 
zalewa:
2 szklanki wody
1 dag soli
0,5 dag kwasku cytrynowego
0,5 dag cukru
 

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Kapusta włoska zapiekana

Forma potrawy: Dania główne

 
2 małe główki włoskiej kapusty
500 ml jasnego wywaru jarzynowego (ze swieżych jarzyn)
200 ml śmietanki
1 żółtko
1 łyżka sherry (niekoniecznie)
60 g startego ostrego sera (cheddar)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
 
Do podania:
kluseczki
sos orzechowy
 

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Napój dyniowo-truskawkowy

Forma potrawy: Napoje

 
30 dag dyni
8 dag cukru
1,3 szklanki soku truskawkowego (ok 330 ml)
5-10 ml soku z cytryny
2 szklanki przegotowanej wody
 

potrawa z warzyw » zobacz przepis