MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, warzywa zostały zaznaczony na zielono

Dynia z kiszonym ogórkiem lub pomidorem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne

500 g dyni
150 g kiszonych ogórków lub pomidorów
20 g mąki pszennej
40 g masła
sól, cukier
posiekana natka pietruszki

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Dynia na sposób wschodni

Forma potrawy: Dania główne

500 g dyni
1 biała cebula
2 łyżki oleju sezamowego
1 czerwona papryczka chili
1/2 łyżeczki przyprawy chili
sól

Do podania:
ryż lub pieczywo

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Egerska surówka z cukinii

Forma potrawy: Sałatki

250–300 g cukinii (najlepiej młode, nie dłuższe niż 20–25 cm)
3–4 pomidory
1–2 strąki zielonej papryki

Zaprawa:
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
2 łyżki octu winnego
1–2 ząbki czosnku, sól

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Chutney dyniowo-pomidorowy

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

400 g dyni
300 g pomidorów
sól
2 duże cebule pokrojone w talarki
2 ząbki czosnku pokrojone w słupki
1 łyżeczka zmielonej gorczycy
1 łyżeczka rozgniecionych ziaren pieprzu
1 laska cynamonu
250 ml octu
200 g brązowego cukru

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Fasolka szparagowa w pomidorach

Forma potrawy: Przetwory

1 kg fasolki szparagowej
20 dag cebuli
20 dag marchwi
100 ml oleju
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 łyżka octu
liść lurowy
1/2 litra przecieru pomidorowego

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Kalafior ze szpinakiem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kalafior (60 dag)
cukier i sól

Sos:
20 dag szpinaku
1/2 szklanki śmietany
1/2 pęczka szczypiorku
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Grzyby duszone zapiekane z kartoflami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne

400 g swieżych prawdziwków lub maślaków
300 g kartofli
1 cebula
2 pomidory
2 łyżki siekanego koperku
50 ml oliwy
40 g masła
100 ml śmietany
2 liście laurowe
sól, pieprz

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Marchewka po hiszpańsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Kolacje

70 dag marchwi
1-2 cebule
10 dag świeżego boczku
natka pietruszki
tymianek
sól

potrawa z warzyw » zobacz przepis