35dag truskawek
3 szklanki mleka
10dag cukru
cukier waniliowy
cynamon
goździki
4 jajka
ryż
Truskawki przebrać, umyć, usunąć szypułki i przetrzeć przez gęste sito, można też zmiksować.
Oddzielić żółtka od białek.
Mleko zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym, następnie zdjąć z ognia.
Z białek ubić sztywną pianę i nakładać łyżką na gorące mleko kulki o wielkości jajka. Obgotować porcje piany z obudwu stron, przewracając łyżką cedzakową. Ugotowaną pianę wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.
Żółtka utrzeć z cukrem na białą, pulchną masę i dodać do owoców. Stopniowo połączyć z mlekiem. Dodać cynamon i goździki.
Zupę podawać z ryżem. Udekorować obgotowaną pianą.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl