Zupa-krem z pomidorów z bananami

Składniki potrawy

700g dojrzałych pomidorów
100ml śmietany kremówki
1 mała cebulka
1 łyżeczka masła
2 banany
1 łyżeczka cukru
600ml wywaru z jarzyn
sól

Przyrządzanie

Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kawałki. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulę. Dodać pokrojone pomidory, dusić razem z cebulą przez 20 minut. Następnie przetrzeć przez sito.
Zagotować wywar z jarzyn. Dodać przetarte pomidory, doprawić solą i cukrem do smaku. Zupa powinna być lekko słodkawa w smaku. Ostudzić, wstawić do lodówki.
Trzepaczką ubić śmietanę z cukrem na sztywną masę.
Pokroić banany na plasterki (tuż przed podaniem, by nie zdążyły ściemnieć).
Na zimną zupę położyć łyżkę bitej śmietany, przybrać plasterkami banana.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl