1250ml bulionu
2 marchewki
1 kalarepa
białe części 2 porów
1/2 selera
1/4 małej główki białej kapusty
1 główka salaty
50g świeżych liści szczawiu
2 łyżki zielonego groszku
50g masła
sól, cukier
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
Szczaw przebrać, starannie opłukać w zimnej, bieżącej wodzie. Odciąć, odrzucić ogonki. Marchew, kalarepy, pory, seler i cebulę obrać, pokroić w paski o szerokości i grubości 1 mm, a długości ok. 3 cm, czyli w "julienne", osolić i doprawić cukrem. Kapustę i sałatę umyć i obrać z wierzchnich liści. Pozostałe pokroić w paski tej samej wielkości, co reszta jarzyn.
Marchew, kalarepę, por, seler i cebulę przesmażać 5 min na rozgrzanym maśle.
Kapustę i sałatę obgotować (ok. 5 min) w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedzić, dodać do pozostałych warzyw i starannie wymieszać. Zalać niewielką ilością bulionu i dusić 5 minut.
Przełożyć do rondla, dodać szczaw i zielony groszek. Zalać resztą bulionu i gotować pod przykryciem, na średnim ogniu przez 25 minut.
Potrawa należy do kuchni francuskiej.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl