Zrazy z gruszkami

Składniki potrawy

8 gruszek
300g mielonego mięsa
jajko
cebula
1/2 kostki bulionu
sól, pieprz
papryka
łyżka masła
tłuszcz do cebuli

Do podania:
ryż
lub ziemniaki

Przyrządzanie

Bulion rozpuścić w szklance wody, dodać paprykę. Gruszki obrać ze skórki, przeciąć na pół, usunąć nasiona i włożyć na 30 min. do bulionu.

W tym czasie przyprawić mięso drobno posiekaną i zeszkloną na patelni cebulą, solą i pieprzem, wbić jajko.

Wyrabiać łyżka na jednolitą masę. półówki gruszek wyjąć z bulionu i napełnić kulkami z masy mięsnej. Całość włożyć do rondla, dodać masło i zalać tym samym bulionem.

Dusić pod przykryciem, na małym ogniu. Przed podaniem sos doprawić do smaku.

Podawać z ryżem lub ziemniakami.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl