Ziemniaczane krokiety

Składniki potrawy

pół kg. ziemniaków
2 łyżki masła
4 jaja
1/4 szklanki gęstej śmietany
szklanka mąki
sól, pieprz, papryka w proszku
pęczek szczypiorku i natki pietruszki
bułka tarta
olej do głębokiego smażenia

Przyrządzanie

Ziemniaki ugotować, następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać masło, jedno jajko, śmietanę i posiekaną zieleninę. Dokładnie wymieszać.

Z masy uformować okrągłe placuszki i odstawić na chwilę w chłodne miejsce. Zrolować każdy placuszek. Mąkę wymieszać z przyprawami. Jajka ubić. Krokiety obtaczać w mące, zanurzać w jajku, a na koniec w bułce tartej.

Smażyć na głębokim tłuszczu, aż będą rumiane. Podawać z sezonowymi surówkami warzywnymi.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl