25dag zielonej fasolki szparagowej
6 jaj na twardo pokrojonych w talarki
posiekana cebula
1 i 3/4 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki masła lub margaryny
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
zielenina
2 łyżki tartej bułki
4 łyżki utartego żółtego sera
1-2 łyżki masła
Fasolkę umyć, usunąć włókna i ogonki, pokroić w paski, włożyć do wrzątku i gotować, do czasu aż będzie prawie/lekko miękka.
Cebulę smażyć na rozgrzanym maśle do zeszklenia (nie przypalić), wsypać mąkę, mieszając podgrzewać przez minutę. Ciągle mieszając dolewać mleko, doprowadzić do wrzenia, dodać sól, pieprz, zieleninę, kontynuować gotowanie na małym ogniu przez około 2-3 min.
W garnku lub żaroodpornym naczyniu poukładać warstwami fasolę i jaja, polewając sosem. Wierzch posypać tartą bułką, wymieszać z serem i kulkami masła.
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (190 st. C), piec przez około 25 min.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl