Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Dania rybne, Dania na grilla, Kolacje, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.
120g ziemniaków puree w proszku
200g sardynek w pomidorowym sosie
4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
sól czosnkowa
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
cząstki pomidorów
przepołowione plasterki cytryny
Ziemniaki przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używając mniej wody, aby otrzymać sztywną masę.
Sardynki rozetrzeć w ich własnym sosie, a potem dodać do ziemniaków wraz z zieloną pietruszką. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Na ruszcie położyć arkusz folii aluminiowej, lekko posmarowany tłuszczem. Przygotowaną masę wyłożyć na folię i uformować krążek. Górną powierzchnię porysować widelcem.
Opiekać na gorącym grillu (lub w piekarniku), aż się zarumieni. Podzielić na części i podawać przybrane pomidorami oraz plasterkami cytryny.
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
30 dag filetów rybnych
kwasek cytrynowy albo ocet
sól
25 dag makaronu
1/4 l sosu pomidorowego albo ketchupu
2 łyżki tartego sera
1 i 1/2 łyżki masła
Ryba z konserwy zapiekana z pieczarkami i makaronem
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
25 dag makaronu (spaghetti)
2 cebule (15 dag)
1 łyżka oleju
15 dag pieczarek
1 ząbek czosnku
1 szklanka śmietany
1 łyżka mąki
25 dag ryby z konserwy (w oleju)
1 łyżka tłuszczu do naczynia
4 łyżki tartego żółtego sera
pieprz, sól
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg karpia
8 dag kaszy gryczanej
2 dag tłuszczu do kaszy
5 dag suszonych grzybów
8 dag cebuli
2 żółtka
200 ml śmietany
sól, pieprz
Forma potrawy: Zapiekane
5 jaj
200 g makaronu włoskiego
szklanka ketchupu
50 g masła
50 g tartego żółtego sera
sól, pieprz
250 g pieczeni z drobiu