120g ziemniaków puree w proszku
200g sardynek w pomidorowym sosie
4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
sól czosnkowa
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
cząstki pomidorów
przepołowione plasterki cytryny
Ziemniaki przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używając mniej wody, aby otrzymać sztywną masę.
Sardynki rozetrzeć w ich własnym sosie, a potem dodać do ziemniaków wraz z zieloną pietruszką. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Na ruszcie położyć arkusz folii aluminiowej, lekko posmarowany tłuszczem. Przygotowaną masę wyłożyć na folię i uformować krążek. Górną powierzchnię porysować widelcem.
Opiekać na gorącym grillu (lub w piekarniku), aż się zarumieni. Podzielić na części i podawać przybrane pomidorami oraz plasterkami cytryny.