cojemy.pl > Dania główne > Dorsz w sosie musztardowym

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z ryżem i śmietaną, ale bez soli i cebuli

Dorsz w sosie musztardowym

Formy potrawy: danie główne, danie rybne

Składniki potrawy

100g dorsza
suszony estragon
szczypta soli
olej
1/2 łyżki musztardy
pieprz
łyżka śmietany
łyżka rzeżuchy
1/10 l wywaru z warzyw

Przyrządzanie

Dorsza posypać solą i estragonem, usmażyć w małej ilości oleju, odstawić w ciepłe miejsce.

Musztardę rozmieszać na tej samej patelni ze śmietaną, wlać wywar, zagotować, doprawić.

Rybę polac sosem, posypac posiekaną rzeżuchą.

Podawać z ziemniakami z wody.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Dorsz, Estragon, Musztarda, Olej, Pieprz, Rzeżucha, Sól kuchenna, Wywar z warzyw, Śmietana

Podobne przepisy

Zabaglione

Forma potrawy: Deser, Sos
3 surowe żółtka
3 łyżki miodu
3 łyżki madery lub malagi
łyżka koniaku (winiaku, brandy)
» zobacz przepis

Sos czosnkowy

Forma potrawy: Sos
jogurt naturalny
4 duże łyżki majonezu
1 łyżka czosnku granulowanego
sól
pieprz
» zobacz przepis

Sos czosnkowy 2

Forma potrawy: Sos
100ml jogurtu naturalnego
100ml majonezu
2 ząbki czosnku
łyżka koperku, może być suszony
szczypta pieprzu
» zobacz przepis

Sos staropolski

Forma potrawy: Sos
350ml wywaru z drobiu
50ml śmietany
10dag pomidorów
5dag tartego chrzanu
3dag tłuszczu
3dag mąki
natka pietruszki
sól, pieprz
sok z cytryny
» zobacz przepis

Sos jabłkowy z curry

Forma potrawy: Sos
3 jabłka
1 pudełko serka homogenizowanego
1 łyżka curry w proszku
1 łyżeczka cukru
sól
» zobacz przepis

Chutney gruszkowy

Forma potrawy: Przetwór, Sos
2kg dojrzałych gruszek
30dag cebuli
4-5 ząbków czosnku
20dag suszonych daktyli
kawałek świeżego imbiru
2 pomarańcze
cytryna
papryczka chilli
250ml octu winnego
20dag cukru
po łyżeczce ziaren gorczycy, mielonej kolendry, cynamonu i soli
» zobacz przepis

Sos harissa

Forma potrawy: Sos
suszone czerwone papryczki chilli
czosnek
kminek
suszona mięta
oliwa
sól
» zobacz przepis

Dorsz w sosie słodkokwaśnym

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg dorsza
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szklanka oleju
10dag cebuli
10dag marchewki pokrojonej w słupki

sos:
łyżeczka octu
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki soli
2 łyżeczki pasty pomidorowej
łyżka maggi
łyżka wody
1/2 szklanki rosołu
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Do podania:
ryż
surówka z pora i cebuli
» zobacz przepis

Sos z czarnych oliwek

Forma potrawy: Sos, Przekąska lub przystawka
20 czarnych oliwek bez pestek
60ml wywaru z drobiu
2 ząbki czosnku
3 filety anchois
kilka posiekanych kaparów
100ml oliwy
sól
pieprz
3 łyżki octu winnego
» zobacz przepis

Dorsz po lwowsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
Na 4 porcje:
około 70-80 dekagramowy dorsz
100g suszonych śliwek
pól szklanki majonezu
bułka
szklanka mleka
100g cebuli
jajko
200 ml. wytrawnego białego wina
2 l. bulionu warzywnego
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sos urodzinowy

Forma potrawy: Sos
olej roślinny
sos diabelski (keczup)
musztarda
pieprz
sól
cebula
ogórek surowy
papryka czerwona
» zobacz przepis

Sos orzechowo-czosnkowy

Forma potrawy: Sos
mały jogurt naturalny
kilka łyżek obranych orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.