Zapiekanka z dorsza

Składniki potrawy

40-50dag filetów z dorsza
15dag boczku wędzonego
50dag ziemniaków
10dag cebuli
20dag groszku zielonego
1 łyżka siekanej zieleniny
1-2 jaja
1/4 l mleka
5dag sera żółtego
sól

Przyrządzanie

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w cienkie talarki. Cebulę obrać i posiekać.

Boczek pokroić na nieduże, cienkie plasterki. Filety z dorsza podzielić na małe płaskie kawałki.

W rondlu do zapiekania ułożyć warstwami boczek, rybę i ziemniaki posypując każdą warstwę cebulą, świeżym lub mrożonym zielonym groszkiem oraz szczyptą soli.


Ostatnią, wierzchnią warstwę zrobić z plasterków boczku, po czym zalać ją mlekiem rozmieszanym z jajami i tartym serem.

Zapiekać w gorącym piekarniku (około 30 minut) i przed podaniem posypać siekaną zieleniną.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl