1 cebula, posiekana
450g mięsa z wieprzowej kiełbasy
225g mrożonej marchewki w kostkach
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
szczypta suszonego tymianku
100g malutkich poćwiartowanych pieczarek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
150ml wytrawnego wina jabłkowego
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
120g błyskawicznych ziemniaków puree
50g stratego sera
Do przybrania:
plasterki pomidora
gałązka zielonej pietruszki
W rondlu obsmażać cebulę wraz z mięsem, rozkruszając je w trakcie smażenia. Gdy cebula będzie miękka, wrzucić kostki marchewki, zioła i grzybki. Po doprawieniu do smaku, dusić jeszcze przez 2 minuty.
Wlać wino jabłkowe i wsypać posiekaną zieloną pietruszkę.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Mieszaninę przełożyć do dużego, żaroodpornego naczynia lub do 4 kokielek, w których potrawę podamy.
Ziemniaki przygotwać zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ubić ze startym serem. Tę masę rozsmarować na przygotowanej uprzednio potrawie mięsnej i opiekać na gorącym grillu aż do zarumienienia.
Przybrać plasterkami pomidora i gałązką pietruszki. Podawać od razu po przyrządzeniu.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl