Formy potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
4 pstrągi
4 gałązki natki pietruszki
4 plasterki cebuli
6 łyżek oleju
sok z cytryny
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki zmielonego kminku
Wymieszać ze sobą: olej, sok z cytryny, łyżeczkę soli, pieprz i kminek. Po wymieszaniu odstawić.
Ryby wypatroszyć, zostawiając głowy i ogony, dokładnie wypłukać, osuszyć. Włożyć do przygotowanej marynaty. Pozostawić na minimum 2 godziny, kilkakrotnie w niej obracając.
Wyjąć pstrągi z marynaty. Do każdej ryby włożyć gałązkę natki pietruszki i plasterek cytryny. Grillować na rozgrzanym grillu około 15 minut, smarując kilkakrotnie marynatą.
Podczas grillowania obrócić tylko raz. Podawać z pieczywem i sałatką.
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
4 pstrągi (po ok. 20 dag)
3 plastry szynki serrano lub westfalskiej
100 ml oleju
2 łyżki mąki
1 cytryna
sól, biały pieprz
Pstrąg pieczony w folii z ryżem
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla, Kolacje
4 torebki ryżu (400 g)
4 pstrągi
2 cytryny
2 łyżki masła
pęczek koperku
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
3 pstrągi
mąka (do obtoczenia pstrąga)
sól
oliwa
masło
miód płynny
migdały
orzechy włoskie, laskowe
Na sos:
1 łyżka masła
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki miodu
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
6 pstrągów
6 łyżek oliwy lub oleju
1 i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
6 gałązek rozmarynu
sól
pieprz
Do podania:
białe wino
Do przybrania:
cytryna