4 pstrągi
4 gałązki natki pietruszki
4 plasterki cebuli
6 łyżek oleju
sok z cytryny
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki zmielonego kminku
Wymieszać ze sobą: olej, sok z cytryny, łyżeczkę soli, pieprz i kminek. Po wymieszaniu odstawić.
Ryby wypatroszyć, zostawiając głowy i ogony, dokładnie wypłukać, osuszyć. Włożyć do przygotowanej marynaty. Pozostawić na minimum 2 godziny, kilkakrotnie w niej obracając.
Wyjąć pstrągi z marynaty. Do każdej ryby włożyć gałązkę natki pietruszki i plasterek cytryny. Grillować na rozgrzanym grillu około 15 minut, smarując kilkakrotnie marynatą.
Podczas grillowania obrócić tylko raz. Podawać z pieczywem i sałatką.