400g tuńczyka w oleju
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1 łyżka kaparów, posiekanych
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
sok z cytryny do smaku
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
850g fasolki odcedzonej i wypłukanej
1 mała czerwona cebula, pokrojona w krążki
Do podania:
ciepły chleb (grzanki) lub bułeczki
Olej z odsączonego tuńczyka przelać do małej miseczki. Do niego dodać kolejno czosnek, kapary, natkę i sok z cytryny. Doprawić do smaku i starannie wymieszać.
W przygotowanym do podania naczyniu rozdrobnić tuńczyka na nierówne cząstki. Potem dodać fasolkę i krążki cebuli. Sałatkę polać sosem czosnkowym i lekko wymieszać.
Podawać z ciepłymi grzankami lub bułeczkami.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl