Tort szampański z morelami

Składniki potrawy

Na biszkopt:
3 jajka
12dag cukru
szczypta soli
po 5dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie i do dekoracji:
4 łyżeczki żelatyny
2 puszki (po 425 ml) moreli
100ml wina musującego (słodkiego lub półwytrawnego)
80dag śmietany kremówki
3 cukry waniliowe
4 łyżki krokantu z orzechów
2dag bezów

Przyrządzanie

Białka oddzielić od żółtek, ubić z 3 łyżkami zimnej wody na sztywną pianę. Podczas ubijania wsypywać stopniowo cukier oraz sól. Dodać żółtka oraz mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać powierzchnię. Wsunąć do nagrzanego piekarnika, piec 15 min. w temperaturze 200°C. Upieczony biszkopt studzić przez chwilę w formie. Wyjąć, odstawić do całkowitego przestygnięcia.

Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Osączyć morele, cztery połówki odłożyć. Połowę pozostałych moreli zmiksować, resztę pokroić w kosteczkę. Rozpuścić żelatynę, połączyć z szampanem.

Ubić połowę śmietany kremówki z 2 cukrami waniliowymi. Podzielić na 2 równe porcje. Do jednej dodać puree morelowe i połowę masy z szampanem, do drugiej - kostki owoców i resztę masy z szampanem. Obwie wstawić na chwilę do lodówki.

Biszkopt rozkroić na trzy krążki, wokół spodniego zapiąć brzeg tortownicy. Posmarować masą z puree owocowym, przykryć drugim krążkiem. Posmarować masą z kawałkami owoców, przykryć trzecim. Wstawić na 3 godziny do lodówki.

Usunąć brzeg formy, posmarować ciasto ze wszystkich stron resztą śmietany ubitej z pozostałym cukrem waniliowym. Posypać krokantem i pokruszonymi bezami, udekorować pokrojonymi morelami.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl