150g daktyli
150g migdałów
5 białek
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
150g cukru pudru
50g biszkoptów
100ml białego wina
sok i skórka z 1 cytryny
Do przełożenia:
150g konfitur figowych, morelowych lub pomarańczowych
Lukier:
50g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
Migdały sparzyć, zdjąć skórki, osuszyć i nastepnie zemleć. Biszkopty pokruszyć, przetrzeć przez gęste sito. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę a sok wycisnąć. Daktyle bez pestek pokroić w cienkie paski. Skórkę pomarańczową posiekać.
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z bakaliami, biszkoptami, winem i sokiem z cytryny.
Dwie tortownice o średnicy 20-25 cm. wyłożyć pergaminem. Do każdej włożyć połowę masy i równo rozsmarować.
Piec oba placki przez około 20 minut w temp. 160-180 st. C.
Upieczone ostudzić. Jeden posmarowac konfiturami, nakryć drugim.
Utrzeć cukier puder z sokiem z jednej cytryny, polukrować tort, odstawić do wyschnięcia.
Zamiast soku z cytryny można dodać do lukru syrop daktylowy.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl