Tazin z kurczęcia z cebulą i rodzynkami

Składniki potrawy

1 duże kurczę
4 cebule
150g rodzynków
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki cukru
2 liście laurowe
1 łyżeczka szafranu
1 łyżeczka mielonego imbiru
szczypta kwiatu muszkatołowego lub mielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Przyrządzanie

Cebule obrać i pokroić w cienkie paski.
Kurczę sprawić, umyć, osuszyć i podzielić na spore kawałki. Oprószyć szafranem i ułożyć w pojemnym rondlu, na silnie rozgrzanej mieszaninie oliwy z jedną łyżką masła. Przesmażyć około 5 min. Zalać 300 ml wody, doprawić pieprzem, imbirem, listkami laurowymi, i kwiatem lub gałką muszkatołową. Zagotować, po czym dusić na małym ogniu około 35 min.
Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć 15 min. Odcedzić. Cebulę gotować 15 min. w niewielkiej ilości osłodzonej wody. Odcedzić i osączyć.
W osobnym rondelku roztopić resztę masła z miodem, połączyć z 3 łyżkami sosu z duszenia kurczęcia, dodać rodzynki i ugotowaną cebulę. Sos zagotować i starannie wymieszać.
Gorące kawałki kurczęcia ułożyć na okrągłym, rozgrzanym półmisku, polać sosem. Podawać od razu.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl